ŠTA SE DOGAĐA AKO POJEDEMO BUĐAV HLEB?

Nije sva plesan ista, a da li je nešto za jelo ili ne zavisi od boje, ali i namirnice na kojoj se nalazi.

Za razliku od pokvarene hrane, plesan ne smrdi, već stoji na vrhu, odbijajući nas da jedemo ono što se izuzev buđi čini savršeno dobrim hlebom. A šta bi se dogodilo da pojedemo “buđav lebac”?Stručnjaci kažu da nema jednostavnog odgovora, već je rizik za zdravlje jednak kao i da popijemo vodu iz neproverenog izvora.

„Buđ sama po sebi nije opasna. Postoje brojne vrste buđi, a samo neke od njih mogu biti štetne po zdravlje“, objašnjava mikrobiolog Randi Vorobo sa Univerziteta „Kornel“. Uostalom, često smo spremni da platimo višu cenu za gorgonzolu ili slične sireve.

Ono što ne smete da radite jeste da mirišete buđ ističe Vorobo, jer to može izazvati bolest disajnih organa.

Dakle, hleb s malim količinama bele i plave buđi još se može spasiti, ali budući da se lako može proširiti, trebalo bi da isečete ceo centimetar ispod buđi, a ostalo možete pojesti.

Ipak, hleb morate baciti ako ima narandžastu, žutu ili crnu buđ, jer ove plesni mogu biti štetne.

Šta možete da jedete posle odstranjivanja buđi?
Većina voća je sigurna nakon što se odstrani buđ, jer kiselost sprečava razvoj štetnih bakterija. A ako je voćka jako plesnjiva, najbolje da je bacite.

Sir je toliko gust da ispod površine nema dovoljno kiseonika koji bi dopustio buđi da se razvija. Da biste ipak bili sigurni odsecite centimetar više.

Buđ s džema ili ajvara možete odstraniti kašičicom, a dobro je odstraniti i još koji centimetar ispod buđi kako biste bili sigurni da ste svu plesan izvadili.

Šta bi svakako trebalo da bacite
Meke sireve
Povrće nakon što je postalo sluzavo
Orašaste plodove i semenke.

Leave a Reply