KOLINDINA IZJAVA O OLIVERU DIGLA JE HRVATSKU NA NOGE: Da li je predsednica sada zaista PRETERALA?

Predsednica Hrvatske izrazila je žaljenje zbog smrti Olivera Dragojevića, ali na čudan način

Saopštenje o smrti Olivera Dragojevića koje je u nedelju upućeno iz Kabineta predsednice naišlo je na negodovanje na društvenim mrežama.

Naime, u saopštenju su iz Kabineta predsednice, izražavajući žaljenje zbog smrti velikog umetnika, naveli da je Oliver “premda dalmatinskog porekla, bio omiljen i slušan u svim delovima Hrvatske”, što je izazvalo brojne reakcije na društvenim mrežama.

 

– Draga PR službo Predsednice Republike, veznik “premda” je dopusni veznik. Kad napišete rečenicu “Premda dalmatinskog porekla, bio je omiljen i slušan u svim delovima Hrvatske”, onda koristite formu koja “dopušta ostvarenje sadržaja glavne surečenice unatoč tomu što je on u suprotnosti sa sadržajem zavisne surečenice.”

Drugim rečima, biti dalmatinskog porekla je u suprotnosti s bivanjem omiljenim u svim delovima Hrvatske.

Ukratko, ili ste pali sedmi razred osnovne škole ili negujete posebnu definiciju zajedništva u kojoj je biti Dalmatinac i voljen u celoj Hrvatskoj dopušteno samo kao izuzetak”, napisao je Marcelić.

 

Iz Kabineta predsednice kazali su kako se “celim tekstom uzdižu vrednosti upravo Dalmacije i dalmatinskog zvuka i da je poenta celog saučešća upravo zajedništvo cele Hrvatske i iseljeništva, koje je upravo kao Dalmatinac, svojim dalmatinskim zvukom, Oliver Dragojević uspeo ujediniti svojim pesmama”.

– Potpuno suprotno interpretacijama, ovde je istaknuto dalmatinsko poreklo kao izrazita vrednost i ujedinjavajuća činjenica, a posebno žalosti činjenica da neko to iščitava ikako drugačije – dodali su.

(Espreso.rs / N1)

Leave a Reply