OD SUTRA UJUTRO I NAVEČER ZATVARAJTE PROZORE I NE SUŠITE VEŠ NAPOLJU: OPASNIJE JE NEGO ŠTO SMO MISLILI

Za osobe koje burno reaguju na ambroziju upravo je počeo najteži dio godine.

Koncentracija polena ove biljke, jednog od najjačih i najopasnijih alergena na svijetu najveće vrijednosti dostiže od avgusta do kraja septembra.

Alergijska reakcija na ambroziju javlja se kada se u kubnom metru vazduha nađe 15 zrna polena ove biljke, dok se kod polena drugih biljaka opasnom smatra tek koncentracija od 30 zrna po kubiku. Kada je o liječenju reč, najčešće se primjenjuje terapija antihistaminicima i kortikosteroidima.

Kao i ostale alergije, alergija na ambroziju javlja se kada imunitet burno reagira na potpuno bezazlenu tvar, u ovom slučaju pelud ambrozije. Specijalizirane imunološke stanice počnu proizvoditi antitijela proteinima peludnih zrnaca. Slijedi niz biokemijskih reakcija koji preplavi krvotok histaminom, a taj spoj je krivac simptome koje svi alergičari predobro poznaju.

Simptomi alergije na ambroziju

Osim kihanja, šmrcanja, začepljenog nosa, poremećaja spavanja te svrbeža i peckanja očiju uobičajenih za alergiju, ambrozija može izazvati i alergijski konjunktivitis pa čak i alergijski ekcem. Taj osip nastaje 24-48 sati nakon izlaganja kože visokoj koncentraciji peludi, najčešće svrbi i bolan je, a ponekad se mogu javiti i sitne kvržice. Obično nestaje nakon dva, tri tjedna. U najtežim slučajevima mogu se javiti i kronični problemi sa sinusima (sinusitis).

Leave a Reply