JURA SE SELI IZ LESKOVCA U ALBANIJU! Napisano je već 350 otkaza, još 700 ljudi strepi za svoju egzistenciju

Ova informacija juče je zvanično saopštena radnicima u fabrici

Fabrika Jura otvorena je u Leskovcu 2012. godine za šta je dobila subvencije države Srbije po oko 7.000 evra za svakog novozaposlenog radnika i garantovala da neće biti otpuštanja u narednih pet godina, taman dok se za plate radnika ne potroše državne pare. Tih 5 godina je prošlo, Korejci nisu lagali.

Ono o čemu se nedeljama šuškalo, juče je u korejskoj fabrici Jura Leskovac i, navodno, zvanično saopšteno, a to je da će deo proizvodnje iz Leskovca biti prebačen u Albaniju, a u prvom naletu će, kako nam prenose sami zaposleni, bez posla ostati 350 radnika, koji su, priča se, već napisani.

 

Prema informacijama koje smo danas dobili od radnika Jure, a one njima saopšteno od strene menadžementa, iz Leskovca se u Albaniju seli proizvodnja kabolva za podne instalacije na kojoj rade, po jednima 1000, po drugima 1500 radnika iz Leskovca i okoline.

 

– Strah je zavladao u fabrici, ali menadžeri su pokušali da ga ubalže tako što su nam rekli da neće svi ostati bez posla, već samo njih 350, oni koji su često koristili bolovanja i oni koji nisu mogli da se uklope u ritam rada – priča jedan od radnika kome ne preti opasnost da ostane bez posla.

 

– Korejska Jura u Leskovcu pored postojeće podigla je i drugu fabriku za oko 500 ljudi, sa savremenom tehnologijom, pa su menadžeri objašnjavali da će jedan deo od tih 1000 ili 1500 radnika biti prebačeni u novu fabriku, dok će ostali biti raspoređeni na drugim radnim mestima u postojećoj fabrici. Menadžer je izrazio žaljenje što će iz fabrike otići 350 ljudi, a nama ostalima čestitao ostanak – priča sagovornik.

 

Međutim, drugi radnik, odnosno šef smene, kaže da su obećanja Korejaca preko menadžera na „dugačkom štapu“.

 

– Kao prvo, pitanje je kada će ta fabrika da se otvori, jer po mojim informacijama tu će raditi veliki broj visokoobrazovanih ljudi, a neki radnici su već bili na obukama u inostranstvu, među njima oni koji nikada nisu radili u Juri. S druge strane, takođe mi nije jasno kakvu će to oni matematiku izvoditi sa premeštajem unutar prve fabrike, ako se zna da nema slobodnih mesta. Zato mislim da ovih 350 neće biti jedini koji će ostati bez radne knjižice – smatra naš sagovornik.

 

Da podsetimo, fabrika Jura otvorena je u Leskovcu 2012. godine za šta je dobila subvencije po oko 7.000 evra za svakog novozaposlenog radnika i garantovala da neće biti otpuštanja u narednih pet godina, taman dok se za plate radnika ne potroše državne pare.

 

Otvaranje nove visoko sofisticirane fabrike Jure, gde je najvljivan prijem od 500 do 700 pa i 1000 Leskovčana, očekuje se ovih dana.

 

Jugmedii se niko nije javljao na telefon.

(Espreso.rs / Jugmedia)

Leave a Reply