NEVEROVATAN PREOKRET: Delovi tela RASKOMADANOG novinara Kašogija ostavljeni u BEOGRADSKOJ ŠUMI!!!

Saudijska Arabija i dalje odbacuje navode turskih zvaničnika da je Kašogi ubijen i raskomadan u zgradi konzulata a njegovo telo uklonjeno

Turska policija pretražuje šumu na periferiji Istanbula i grad Jalovu na Mramornom moru u potrazi za posmrtnim ostacima saudijskog novinara Džamala Kašogija, koji je nestao pre dve nedelje, pošto je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu, rekli su u četvrtak turski zvaničnici.

Istražitelji su u pretrazi konzulata i rezidencije konzula našli “mnoge uzorke”, rekla su dvojica viših funkcionera agenciji Reuters, i probaće na njima da nađu tragove DNK novinara Kašogija.

Saudijska Arabija odbacuje navode turskih dužnosnika da je Kašogi ubijen i raskomadan u zgradi konzulata a njegovo telo uklonjeno.

Turske vlasti su proširile područje pretrage nakon što su utvrdile pravce kretanja i mesta zaustavljanja vozila koja su napustila saudijski konzulat i konzulovu rezidenciju 2. oktobra, na dan kada je Kašogi poslednji put viđen.

Kašogijeve ubice su možda njegove posmrtne ostatke bacile u Beogradsku šumu na periferiji Istanbula i na ruralnoj lokaciji blizu grada Jalove, 90 kilometara južno od Istanbula, rekli su zvaničnici.

– Istrage su dovele do određenih sumnji da bi njegovi ostaci mogli biti u gradu Jalovi i Beogradskoj šumi, pa policija pretražuje ta područja – rekao je jedan od zvaničnika. Ostaci su moguće bačeni “na seoskom imanju ili vili”, rekao je.

Kašogi, istaknuti kritičar saudijskog režima i američki državljanin koji je pisao kolumne za Washington Post, nestao je 2. oktobra nakon što je posetio konzulat svoje zemlje u Istanbulu radi administrativnih poslova vezanih za skoro venčanje.

Turski zvaničnici optužili su Rijad da je poslao specijalno obučenu ekipu da ubije novinara, ali to saudijske vlasti odbacuju.

Neki mediji, među kojima i Washington Post za koji je Kašogi radio, objavili su kako postoje audio i video snimak koji dokazuju da je novinar “ispitivan, mučen i potom ubijen” unutar konzulata, a zatim raskomadan.

Predsjednik SAD Donald Tramp u četvrtak je izjavio da “zaista izgleda” da je saudijski novinar Džamal Kašogi mrtav.

– Zaista mi tako izgleda – odgovorio je Tramp novinarima u bazi Endrjuz na pitanje da li je Kašogi mrtav. – To je jako tužno.

Tramp je rekao da čeka pojedinosti “iz oko tri različite istrage kako bi mogli razjasniti” Kašogijev nestanak.

Na pitanje kakve će biti posledice ako se saudijski čelnici povežu s njegovim nestankom, Tramp je rekao: “Moraće da budu vrlo ozbiljne. To je vrlo, vrlo loša stvar ali ćemo videti šta će biti”.

Turske vlasti su rekle da imaju audio zapis koji ukazuje da je Kašogi, koji je živeo u SAD-u i pisao kolumne za Washington Post, ubijen.

Saudijci snažno odbacuju te navode o Kašogijevom ubistvu ali američki mediji su izvestili da će priznati da je ubijen tokom neuspelog ispitivanja.

Tramp je ranije rekao da bi za ubistvo mogli biti okrivljeni “odmetnute ubice” ali u četvrtak je izjavio da veruje obaveštajnim izveštajima koji sugerišu saudijsku upletenost s visokih nivoa.

U razgovoru za New York Times Tramp je, međutim, rekao i da je “još malo rano” donositi konačne zaključke o tome ko stoji iza ubistva, izvestila je agencija Reuters.

Grupa međunarodnih nevladinih organizacija u četvrtak je pozvala Tursku da zatraži UN-ovu istragu ubistva, izvestila je agencija Dpa.

Nezavisna istraga koju bi vodio UN “najbolje je jemstvo protiv saudijskog zataškavanja” slučaja, rekao je Robert Mahoni, zamjenik direktora Odbora za zaštitu novinara (CPJ).

CPJ, Human Rights Watch (HRW), Amnesty International i Reporteri bez granica zatražili su nezavisnu UN-ovu istragu na konferenciji za medije u Njujorku.

– Ako je zaista tačno da su iza pogubljenja i komadanja Kašogija stajali najviši funkcioneri saudijske vlade, onda ne želimo da počinitelji sami sebe istražuju – rekao je Luis Šarbone iz HRW-a. – Tako se ne vodi kriminalistička istraga, prepuštanje istrage njima otvara vrata zataškavanju, zato kažemo da je treba predati UN-u – rekao je.

Sjedinjene Države dale su u četvrtak Saudijskoj Arabiji još vremena za istragu nestanka novinara Džamala Kašogija, a turski istražitelji pretresli su konzulat po drugi put u potrazi za tragovima.

Tramp se sastao se s državnim sekretarom Majkom Pompeom, koji je predsednika upoznao sa detaljima razgovora sa saudijskim i turskim funkcionerima o slučaju Kašogi, a nakon razgovora Pompeo je rekao novinarima da je Saudijcima jasno dao do znanja da Sjedinjene Države uzimaju taj slučaj “vrlo ozbiljno i s poštovanjem prema gospodinu Kašogiju”.

– Meni su rekli da i oni razumeju ozbiljnost nestanka gospodina Kašogija. Uverili su me da provode kompletnu i temeljitu istragu svih činjenica vezanih za Kašogija i da će do odgovora doći vrlo brzo – objasnio je Pompeo.

Pompeo je sugerisao Trampu da Sjedinjene Države daju Saudijcima nekoliko dana da završe istragu kako bi se dobilo puno razumevanje onoga što se dogodilo i nakon čega bi se mogle donositi odluke o tome kako će SAD reagovati vezano za slučaj Kašogi.

Inače, ako se pitate odakle Beogradska šuma u Istanbulu, tačna priča glasi da je to šuma pored kapije koju je izgradio despot Đurađ Branković pre nego što je Carigrad pao u turske ruke i postao Istanbul. I kapija i šuma koja se nalazi pored kapije dobile su ime Beogradska. 

(Espreso.rs/24sata.hr)

Leave a Reply