NARKO KLAN SE RAZVIO NA SELU: Balavci iz Vojvodine hteli da budu novi Šarići. Popadali jer su živeli i previše luksuzno za njihovo selo

U ataru Malih Pijaca, naselja desetak kilometara udaljenog od Kanjiže, otkriveno više od 340 stabljika sirove marihuane, a policija uhapsila pet osoba iz tog mesta

Edvina Lakatoša (33) iz Malih Pijaca, njegovu sestru Edinu Lakatoš (22) i njihovog oca Jožefa Lakatoša (59) policija je uhapsila nakon što je na njivama među kukuruzom pronašla zasad sa 340 stabljika indijske konoplje, visine preko dva metra. Zaplenjena je tona i 250 kilograma sirove marihuane.

U velikoj akciji na suzbijanju proizvodnje i prometu narkotika, pripadnici PU Kikinda uhapsili su i braću Ervina Molnara (26) i Endrea Molnara (19) iz Malih Pijaca, naselja desetak kilometara udaljenog od Kanjiže. Uhapšeni se terete da su počinili krivično delo neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Da ovaj narko-biznis nije u potpunosti raskrinkan, osumnjičeni bi ostvarili profit između 350.000 i 400.000 evra. Oni su se i ranije bavili tim biznisom, a navodno su marihuanu preko Mađarske plasirali na narko-tržište zapadne Evrope.

Na merama policije našli su se zbog sumnje da se bave ilegalnim poslovima, s obzirom na to da su živeli isuviše luksuzno, i to bez dana radnog staža. Koliko su živeli na visokoj nozi, najbolje potvrđuje vozni park koji su posedovali, kao i javno rasipanje novca na svakom koraku.

– Upadali su u oči i ni najmanje se nisu trudili da sakriju koliko novca zapravo imaju. To ih je na posletku i raskrinkalo – dodaje naš izvor.

U Malim Pijacama meštani su nerado govorili o hapšenju svojih komšija.

– Tek sam u nedelju čuo za hapšenje. Poznajem obe porodice, ali nisam znao čime su se bavili – rekao nam je Laslo Lerinc.

Policija je najpre zaustavila vozilo u kojem su se nalazili Lakatoši, u blizini njihovog atara, a kod osumnjičenih oca i sina, Jozefa i Edvina, pronašla je dva kilograma marihuane spakovanih u najlon kesu. Pripadnici MUP zatim su krenuli u pretres stana i drugih prostorija, kada je kod Edine, u torbici, pronađena izvesna količina marihuane.

Dalji pretres odveo je inspektore na susednu njivu. Tamo je otkriveno najmanje 340 stabljika indijske konoplje, visine preko dva metra, ukupne težine oko 1,25 tona.

– Zasad je bio skriven u kukuruznoj njivi. Policija je čekala pravi trenutak da reaguje i pohapsi uzgajivače – kaže za “Blic” izvor upoznat sa slučajem.

Kako saznajemo, uzgajanjem, obradom i preprodajom marihuane bavili su se Lakatoši, pre svega Edvin, koji je vodio posao, a koji je novu 2016. godinu proslavio u Holandiji, gde je verovatno kupio i seme za konoplju.

Nakon hapšenja Lakatoša, uhapšeni su i Ervin i Endre Molnar, koji su u poslu sa drogom imali ulogu distributera marihuane, odnosno bavili su se prebacivanje narkotika u Mađarsku i održavali su kontakt sa tamošnjim dilerima. Lakatoš i Molnari nisu ulični dileri. Prema obaveštajnim informacijama kojima raspolaže MUP, oni su se uzgajanjem i švercovanjem marihuane bavili na veliko. Droga koju su uzgajali i prebacivali u Mađarsku bila je namenjena i mađarskom ali i tržištu zapadne Evrope.

Osumnjičenima je juče određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će biti privedeni tužilaštvu u Subotici.

Prema nezvaničnim informacijama, Lakatoši i Molnari godinama su se bavili narko-biznisom. Od trgovine marihuanom živeli su i više nego dobro. Meštanima Malih Pijaca i Malog Petka, sela u okolini Kanjiže, poznato je da Lakatoši imaju četiri ili pet kuća u ovom mestu i okolini, a poseduju i nekoliko luksuznih džipova. Molnari su, s druge strane, skloniji luksuznim BMW automobilima, čijim su se voznim parkom ponosili.

Nakon što je u Malim Pijacama kod Kanjiže pronađeno 240 stabljika marihuane ukupne težine 1,25 tona, četvoro od petoro osumnjičenih za proizvodnju i trgovinu narkoticima je do daljeg ostalo u pritvoru. Istagu će iza rešetaka čekati Edvin Lakatoš (33), na čijoj njivi je zasađena droga, njegov otac Jožef Lakatoš (59) i dvojica rođene braće Molnar – Ervin (26) i Endre (22). Oni se terete da su bili saradnici Lakatoša u narko-biznisu.

Edina Lakatoš, Edvinova rođena sestra, odnosno ćerka Jožefa, koja je takođe bila uhapšena, puštena je da se brani sa slobode. Nadležni sudija procenio je da nema razloga da joj se odredi pritvor. Kod nje je, inače, prilikom pretresa stana pronađeno 0,7 grama marihuane pripremljene za upotrebu. Tada je policija u Jožefovom automobilu otkrila i zaplenila dva kilograma “trave”. U kući Lakatoša u Malim Pijacama trenutno je samo Otilija, supruga, odnosno majka uhapšenih.

Meštani u Malim Pijacama, selu koje broji oko 1.600 ljudi, šokirani su vešću o velikoj zapleni marihuane. Za porodicu Lakatoš, ali i za braću Molnar niko nema ružnu reč.

– Kako da ne znam Lakatoše, dobri ljudi u svakom pogledu – kaže Laslo R. (46), stanovnik Malih Pijaca. – A to što pitate da li sam znao za drogu, ma, nemam pojma šta se u tom smislu dešavalo. Niko u selu, ubeđen sam, ništa nije znao. Ne radi se to tek tako da se sazna. Nije policija mogla tek tako da ih sve pohapsi. Jožika i njegovi odavno se bave poljoprivredom, imaju dosta zemlje, svu neophodnu mehanizaciju. Dobrostojeći su…

Prema nezvaničnim informacijama, marihuana sa plantaže u Malim Pijacama trebalo je da, nakon sušenja, tajno bude prebačena u Mađarsku. Odatle bi je tamošnji dileri razaslali po zemljama EU. Od najnovijeg otkrivenog tovara proizvođači bi, prema sadašnjim cenama ovog narkotika, zaradili između 300.000 i 400.000 evra.

POLICIJA je pre otprilike godinu dana kod osumnjičenih pronašla i oduzela manju količinu marihuane i procesuirala ih. U Policijskoj upravi Kikinda, u čijoj je nadležnosti i kanjiška opština, naslutili su da nije isključeno da iza svega stoji ozbiljna organizacija. Inspektori su tako iz prikrajka gledali setvu, a potom pratili brižljivu negu marihuane izniklu na njivi Lakatoša. Kada su biljke sazrele i dostigle dva i po metra, uzgajivači su se latili kosidbe. Tada su i uhapšeni na delu.

Leave a Reply