Kada je najveća šansa da ostanete u drugom stanju

Ako želite bebu, dobar tajming je zlata vredan. Evo kolike su šanse da zatrudnite u toku meseca.

Evo kako se verovatnoća da ostanete u drugom stanju menja tokom meseca.
Prva faza: Menstruacija

Tokom ove faze, čak i ako ste raspoloženi za seks, šanse da zatrudnite su gotovo nikakve. Kod većine žena, oko četvrtog dana ciklusa (prvi dan je dan kada dobijete mensturaciju), folikuli tek počinju da rastu, što znači da ako imate seks, spermatozoide još nema ko da dočeka.

Kod većine žena, ovulacija nastupa između 14. i 16. dana ciklusa.
Druga faza: Pred ovulaciju

Ako želite bebu, vreme posle menstruacije je vreme za seks – dva ili tri puta nedeljno, otprilike svaki drugi dan. Ako ste raspoloženi naravno.

Tokom ove faze, iako jajna ćelija još nije potpuno spremna za oplodnju, šanse da zatrudnite nisu zanemarljive jer spermatozoidi nakon ejakulacije u vašem telu mogu da prežive do sedam dana.
Treća faza: Ovulacija

Dobrodošli u fazu zatrudnjivanja!

Period ovulacije, ako imate redovne cikluse, počinje oko 14. dana, ili, ako vam je ciklus duži od 28 dana, oko 14 dana pre očekivane sledeće menstruacije.

Kada ovulirate, telesna temperature je viša za oko pola stepena od vaše uobičajene temperature, pa ako vas ne mrzi, izmerite ujutru temperaturu nekoliko dana za redom.

Još jedan znak ovulacije je vaginalni sekret koji postaje providan i rastegljiv, nalik na sveže belance. Vreme je za seks (kad god ste raspoloženi)!

Kad se desi ovulacija, šanse da zatrudnite su u sledećih 36 sati najviše u toku meseca.
Četvrta faza: Posle ovulacije

Poznata i kao lutealna, ova faza ciklusa traje između 12 i 16 dana. Šanse da zatrudnite su relativno male jer raste nivo progesterona koji šalje signal jajnicima da ne oslobađaju više jajnih ćelija.

Menja se i struktura sekreta, koji postaje gušći, sprečavajući spermatozoide da stignu do materice.

Ako ste napravili bebu, imajte u vidu da oplođena jajna ćelija otprilike šest dana putuje do materice.

Kad se jednom ugnjezdi u endometrijum, vaše telo počeće da luči homon hCG (humani horionski gonadotropin).

Na kućnom testu za utvrđivanje trudnoće, dve crtice, ako ste u drugom stanju, videćete za otprilike dve nedelje.

Ovo može da vam pomogne ako želite bebu, ali oslanjanje na prirodu nikada nije dobra metoda ako ne planirate da ostanete u drugom stanju. Dakle, ako beba još nije u planu koristite kontracepciju. Oslanjanje na računjanje plodnih dana u 21. veku nije dobra metoda kontracepcije.

Izvor:mondo.rs

Leave a Reply