Najskuplja slika na svetu plaćena je 342 miliona dolara, a sada se ispostavilo da je LAŽNJAK

Remek delo poznatog italijanskog slikara, Leonarda da Vinčija, koje je trenutno najskuplja slika na svetu, ispalo je da je možda najveća prevara u svetu umetnosti ikada, sudeći po rečima vodećeg svetskog stručnjaka za umetnost.

Slika pod nazivom “Spasitelj sveta” (Salvator Mundi) koja prikazuje Isusa Hrista, prodata je za rekordnih 342 miliona funti još 2017. godine, ali od trada nije izložena nigde pošto su se pojavile sumnje da ovo delo nije poznatog italijanskog slikara. Najveći zagovornik ove teorije, stručnjak u Luvru, Žak Frank, tvrdi kako ova slika nije deo opisa Lepnarda, već nekog od njegovih učenika.

Slika je trebala da bude izložena u Abudabijskom Luvru, ali je izložba otkazana, kao što je slučaj i sa onom koja je trebalo da se održi u matičnom Luvru u Parizu.

Pitanje autentičnosti dela se pojavilo nakon što je utvrđeno da je na platnu izvršen veliki broj restauracija kroz koje je slika prošla. Upravo zbog toga, Žak Frank je pisao čak i francuskom predsedniku, Emanuelu Makronu, kome je rekao da će zemlja doživeti veliko poniženje ako se to delo izloži u Luvru, upozoravajući ga da to nikako ne čini.

– Luvr je dominantni muzejski kolekcionar Leonarda u svetu. Poseduju Mona Lizu, Svetu Anu, Svetog Jovana krstitelja, autentičnu verziju Bogorodice među stenama, kao i veliki broj crteža. Bila bi šteta pored Monalize okačiti delo nastalo u radionici Leonardo. Pisao sam Makaronu da ne otvara izložbu ako dođe do toga i mnogi političari su se složili samnom – rekao je on u izjavi za medije.

Sporna slika je prodata na aukciji kod Kristija, a prvobitno se smatralo da je kupac kontraverzni princ, Muhamed Bin Salaman, ali se kasnije utvrdilo da je ipak kupac Odelenje za kulturu i turizam Abu Dabija.

Ovim povodom se oglasio i portparol Luvra, koji je rekao da je muzej zatražio od abudabijskog Luvra da im prepusti sliku na određeno vreme zbog detaljnije ekspertize.

– Čekamo odgovor vlasnika, Frank je bio deo naučnog tima koji je bio konsultovan pre 7 ili 8 godina oko obnove Svete Ane. On trenutno ne radi na slikama Leonadra da Vinčija, niti je ikada bio kustos u Luvru. Njegovo mišljenje je njegov lični stav, a ne mišljenje Luvra – rekao je on za medije.

Leave a Reply