SAMO JEDAN POGLED NA VAŠU STOLICU ĆE VAM REĆI OD ČEGA BOLUJETE: Ako je OVOG OBLIKA I BOJE, hitno doktoru!

Vaša stolica vam može mnogo toga reći o vašem zdravlju.

Danas vam donosimo neke smjernice na koje trebate obratiti pažnju.

Uvijek trebate obratti pažnju na neke specifične promjene na vašoj stolici, a sve kako biste tada moli prepoznati da li nešto ne valja kako biste već krenuli s liječenjem.

Analiza stolice može se odraditi i laboratorijski, ali mnogo toga možete saznati i pregledom stolice nakon obavljene nužde. Stolica pokazuje pravo stanje organizma i može ukazati na bolesti koje se možda pojavljuju u vašem tijelu. Tako će biti različita boja stolice kod raka debelog crijeva, infekcija probavnog sistema ili Chronove bolesti.

Oblik stolice

Uska stolica koja se raspada rezultat je zadebljanja crijevne stijenke te pojava izbočina na debelom crijevu, skupnog naziva divertikuloza. Osim toga mogli bi osjetiti tupu bol u donjem dijelu trbuha, osjećaj nepotpunog obavljanja velike nužde, česti plinovi i nadutost. Moguće je i da se radi o entometriozi, tumoru mjehura ili jajnika.

Veličina stolice

Mala i tvrda stolica uzrok su konzumiranja hrane s malom količinom vlakana. Osim boje stolice kod raka debelog crijeva i ovo može biti jedan od pokazatelja. Uz to će se pojavljivati zatvor i veliko naprezanje za vrijeme obavljanja velike nužde.

Boja stolice

Boja će mnogo ovisiti o hrani koju konzumirate jer može poprimiti pigmente. Normalna boja bi trebala biti smeđe boje. Crvena je jako zabrinjavajuća radi mogućeg prisutnog krvarenja radi hemeroida, divertikuloze ili raka debelog crijeva. Prije nego počnete paničariti, razmislite jeste li jeli ciklu ili neku drugu jako crvenu hranu.

Zelena stolica upućuje na Chronovu bolest, konzumiranje antibiotika i manjak željeza.

Žuta stolica upućuje na probleme sa žući, infekcije parazitima te različite infekcije probavnog sustava.

Bijela stolica je znak malapsorpcije ili raka gušterače, ali i posljedica sluzi u stolici kao znak da su crijeva iziritirana.

Crna stolica je znak krvarenja iz gornjeg dijela probavnog sustava te pretjerane konzumacije mesa i željeza.

Miris stolice

Iznimno neugodan miris stolice mogu uzrokovati rak gušterače, pankreatitis, cistična fibroza, Chronova bolest te infekcije parazitima. Ovo će također jako ovisiti o vašoj prehrani tog dana.

IZVOR: Novi.ba

Leave a Reply