EESTRADA I MAFIJA: ŠTA JE VEZIVALO KRIMINALCE I PEVAČICE?

Poslednja decenija proslog i prve godine novog milenijuma, izmedju ostalog, ostace upamceni i po tome sto su brojne mlade, lepe i uspesne pevacice za svoje mladice, cesto i muzeve, birale takozvane zestoke momke, od kojih su mnogi tragicno zavrsili, sto kao kriminalci u sukobu sa zakonom, sto u medjusobnim obracunima kriminalnih bandi i mafijaskih klanova.
Devojke koje su, kako narod kaze, mogle da biraju momke i po bogatstvu i statusu (nekada su njihova prva ciljna grupa bili politicari, fudbaleri, direktori i umetnici), u vreme opste kriminalizacije drustva ipak su najcesce zavrsavale u zagrljaju opasnih momaka. Da stvar bude jos cudnija, u takve veze uletale su na sopstvenu inicijativu. Obicno se mislilo da je Zeljko Raznatovic Arkan bio taj koji je silom osvojio Svetlanu Cecu Velickovic, ali sva kasnija svedocenja njima bliskih ljudi (a i Ceca je to priznala jednom prilikom) govore da je ona imala inicijativu za pocetak njihove veze, pa i za kasniji brak. Slicno su se ponasale i neke njene mladje koleginice, koje su poznanstva sa zestokim momcima same inicirale, pozivajuci ih u svoje drustvo.

Imidz hrabrog, odvaznog i nedodirljivog, a finasijski dobro potkovanog, koji su imali zestoki momci, svakoj pevacici koja je bila s njima u vezi i te kako je prijao. Takav je slucaj i sa Gocom Bozinovskom, za koju se, medjutim, zna da je svoje najvece estradne uspehe postigla tek kad vise nije zivela sa Zoranom Sijanom, smatranog za vodju surcinskog klana. Ali, bolji poznavaoci estradnih desavanja tvrde da je upravo Sijan „kesirao” 30.000 maraka da bi Goca za Grand snimila plocu Okovi, kojom je postigla najvecu popularnost.- Zoranu sam bila najbolja zena na svetu. Posle te ljubavi nikome se vise necu kompletno predati, niti ziveti i misliti kako drugi smatraju da treba, vec samo onako kako ja osecam – izjavila je jednom prilikom Bozinovska, koja je autoru ovog teksta, mesec dana pre nego sto ce Sijan biti ubijen, rekla da je Zoran prema njoj u to vreme bio bolji nego kada su ziveli zajedno, navodeci, izmedju ostalog, da zajedno s njihovo dvoje dece cesto izlaze na ruckove. U to vreme Sijan je ziveo sa drugom zenom, a neposredno pre nego sto ce, 27. novembra 1999. godine, biti ubijen, sa njom je dobio dete. Nekoliko meseci kasnije u Sijanovu kucu u Surcinu vratila se Bozinovska i postala gazdarica svega sto je ostalo iza bivseg reprezentativca u kik-boksu i najzesceg Surcinca.

Ceca Raznatovic takodje je ostala sa dvoje dece (sin i kcerka) u velelepnoj kuci u kojoj je zivela sa Zeljkom Raznatovicem Arkanom sve do njegovog ubistva. Posle odredjenog perioda u kome se nije pojavljivala u javnosti, snimila je novi CD, odrzala koncert na Marakani i nekoliko drugih nastupa po Evropi, ali je istovremeno i preuzela vecinu poslova bivseg supruga. Zvanicno nije bila u vezi ni sa jednim muskarcem, ali su sve glasnije pricalo o njenoj bliskosti sa Miloradom Lukovicem Legijom. Poznanstvo i druzenje sa pripadnicima zemunskog klana doveli su i do pretresa njene kuce i hapsenja zbog velikih kolicina oruzja pronadjenih u specijalnom bunkeru i sumnje da je saradjivala sa zemunskim kriminalnim klanom. Sta je sve u pitanju, pokazace istrazni postupak koji je u toku.

Zoran Davidovic Canda, koji je bio u vezi sa Jelenom Karleusom, ubijen je 23. marta 2000. godine, prilikom povrataka iz Novog Sada, sa sahrane Branislava Lainovica Dugog, jos jednog od zestokih momaka. Sa Candom je u automobilu „audi A8″ ubijen i njegov drug Ivan Stojanovic. Prema kasnijim svedocenjima, Jelena Karleusa je htela da ide sa svojim momkom na sahranu u Novi Sad, ali joj on nije dozvolio.
Dok nije vidjen sa Jelenom, za Candu je znao mali broj ljudi. Njih dvoje su, inace, neposredno pred Candino ubistvo najavljivali i mogucnost skorog vencanja, ali su ubice osujetile te planove.

I pre i posle ova tri, moze se reci najpoznatija para kada su u pitanju veze zestokih momaka i pevacica, mnoge estradne zvezde, ali i sportistkinje, manekenke, zvanicne i nezvanicne misice i TV-voditeljke zabavljale su se sa opasnim momcima. U to vreme statusni simbol bili su dzip i pistolj, a ne knjiga i kompjuter. Mnoge devojke ulazile su u taj svet bez obzira na opasnosti koje je nosio sa sobom. Tako je, recimo, novinarka Maja Pavic ubijena zajedno sa svojim prijateljem Radetom Caldovicem Centom, 15. februara 1997. godine, ispred Kluba knjizevnika u Francuskoj ulici, u Beogradu. Pretpostavlja se da je Centin ubica „morao” da ubije i Maju jer ga je ona ,verovatno, videla kada je prilazio automobilu i pucao u Caldovica.

Jelena Kurtovic, bivsa nezvanicna mis Jugoslavije, prosla je bolje kada je ispred hotela Palas, 1995. godine, ubijen njen prijatelj Dragan Popovic Dadilja. Ona je tom prilikom samo lakse ranjena.
O mnogim drugim ljubavnim vezama pevacica i momaka koji nisu prezali od kriminalnih radnji suskalo se svih ovih godina, ali o tome „nije bilo zdravo” pisati.

Navodeci sta je povezivalo predstavnike estrade i kriminala, Danijela Maric, lekar u Institutu za psihijatriju Klinickog centra Srbije i asistent na Medicinskom fakultetu na predmetu medicinska etika, na prvo mesto stavlja egzibicionizam, odnosno zelju za pokazivanjem i jedne i druge grupacije ljudi:
– Ta egzibicionisticka crta ih medjusobno privlaci, to im je zajednicko, kao i novac, koji poseduje i jedna i druga grupacija. Atraktivna pevacica trazi sebi slicnog atraktivnog partnera drzeci se starog principa: slican se slicnom raduje, koji, u stvari, odgovara narodnoj poslovici „Para se na paru lepi”. Tako se oni, posto jednima treba zastita, pare i moc, a drugima imidz i popularnost, uklapaju kao kljuc i brava. Teza da se slican slicnome raduje potvrdjuje se i time da imaju isti jezik sporazumevanja, slican mentalni sklop, bitne su im slicne stvari, tako da se radi o prakticno najprirodnijem spoju.

Prema dr Jovanu Maricu, profesoru psihijatrije na Medicinskom fakultetu i direktoru Instituta za psihijatriju Klinickog centra Srbije, ima jos nekoliko motiva koji su vezivali ili vezuju pevacice i takozvane zestoke momke. To su obrazovna slicnost, novac, zastita i seksualna privlacnost:

– Obe grupacije najcesce su obrazovane do nivoa zavrsene srednje skole, sto znaci da im je nivo komunikacije istovetan. Sto se novca tice, sigurno da je on potreban pevacicama da bi uspele, snimale ploce, putovale, kupovale skupu garderobu, a pretpostavka je da zestoki momci, koji se najcesce bave nedozvoljenim radnjama, imaju pare. Pevacice na taj nacin postaju ono sto se posprdno zove – sponzoruse. Treca vazna stvar jeste fenomen zastite, gde zestoki momci, odnosno kriminalci, mogu da imaju svoju ulogu u tom estradnom svetu, u kojem vlada princip Homo homini lupus (covek je coveku vuk) i gde je prisutna zestoka konkurencija, zloba, ogovaranja, napadi, pretnje. Tako pevacice cak i osecaju potrebu da ih zastiti neko ko je mocan, vodja nekog klana i slicno. Taj faktor u vremenu u kome zivimo nikako nije zanemarljiv. U stvari, on igra vrlo vaznu ulogu. Na kraju, ali ne na poslednjem mestu po znacaju, jeste i cinjenica da su zestoki momci u fizickom smislu vecinom privlacni devojkama, imaju sve osobine pravog muskarca, nabildovani su, deluju impozantno, osisani na kratko, sto je prototip maco mena koji je privlacan zenama.

Pevacice su ulazile u veze sa takozvanim zestokim momcima i pored cinjenice sto verovatno znaju da, zbog aktivnosti kojima se bave, oni mogu tragicno da zavrse. Milan Nikolic, medjutim, ne veruje da su znale, ili da su o tome razmisljale:

– Bila su ovo smutna vremena i nikad se ne zna dokle ce nesto da traje. Koliko do juce, dok nije pocelo rasciscavanje sa organizovanim kriminalom, neki od njih bili su uvereni da ce tako zauvek biti i da ce raditi sve sto su i do tada radili. Nije bilo znakova da ce uslediti odlucna akcija da se to zlo dokrajci, tim pre sto je to trajalo 12-13 godina, a mozda i duze. Neki od njih su i ranije bili aktivni, ali su tek u Milosevicevo vreme uspeli da povezu svoju kriminalnu delatnost sa tzv. rodoljubivom aktivnoscu, pa onda i sa nekim vezama u policiji i sudstvu, i onda su se zaista osecali zasticeni, kao polubogovi. Otuda nije ni cudno sto su pevacice ili druge lepotice „upadale” u njihovu pricu i opijajuci osecaj moci.

Leave a Reply