(FOTO) SVADBA VEKA U LESKOVCU: Na ražnju vo od 200 kg, na svekrvi lepotici šalvare od hiljade evra! Ovako je to kad gazda Peki ženi sina jedinca!

LESKOVAC – Na ražnju vo od 200 kilograma, na drugom jagnjad, u hladnjači tone pića, stolovi ukrašeni kao u hotelu s pet zvezdica, a nevesta, njena buduća svekrva i rođake, zanosno igraju u čarobnim svadabarskim toaletama sa vatrenim bojama i ukrasima.

Iznad njih ogromna kamera prikačena na dugačkom kranu, ispred se drugi kamermani i fotografi guraju sa trubačima. Dame, poput junakinja iz indijskih serija uvežbano poziraju, mlada sija od sreće, piše Jugmedia.

To je svadba u bogatom domaćinstvu Predraga Pekija Bajramovića u naselju Slavka Zlatanovića na periferiji Leskovca, uglednog trgovca, koji ženi svog jedinog sina Rasima (18). Rasim je minulog vikenda stao pred matičara s prelepom Slađanom (17) iz istog naselja.

“Ovo je prvo veselje u kući u kojoj sam ja gazda i zato ne žalim novac”, priča Predrag (35), koji kao i njegova supruga Kruna (36) svakog časa lepe po 50 evra trubačima iz orkestra Elivisa Ajdinovića, jednog od pobednika Guče.

Iako spadaju u red imućnijih, ipak su Bajramovićevima trebale dve godine da pripreme bogatu i raskošnu svadbu, s obzirom da je ona stvar prestiža i statusa. Za tri dana smenjivalo se nekoliko orkestara, a pevao je Zvonko Demirović, popularni pevač romskih pesama.

Dvospratna kuća, dvorište i pomoćne zgrade su renovirane i za svadbu specijalno okićene ukrasima iz poznate leskovačke cvećare. Ukrašena je i ulica, jer je dvorište malo da primi sve svatove, koji najviše piju pivo i viski. Predrag nerado govori o cenama, ali na kraju prizanaje da će ga svadba, kada svede računicu, koštati oko 40.000 evra. Mladine roditelje nije, kaže, hteo da opterećuje.

Samo za toalete mlade, rodbine i mladinih drugarica, na kojima dominaraju dimije, morao je da plati par hiljada evra jer je svaka unikatna, a šiju se kod specijalnog krojača u Preševu.

“Mi se ovako oblačimo samo za svadbe. Te šalvare, mešavina indijskih i muslimanskih, ostale su od naših starih, koji su, za razliku od nas, bili muslimanske vere”, objašnjava ponosna svekrva Kruna.

Prvi dan je “Dan sita”, ali prvi deo dana rezervisan je za muškarce, odnosno, za gazdu kuće i svekra koji s trubačima, drugovima i sa flašom viskija od 5 litara odlazi do roditelja mlade, da se prijatelje, iako mlada u njihovoj kući živi već dve godine.

To “muško veselje” potraje tri sata, pa se preko tepiha od plave svile predaje svekrvi koja sa sitom u rukama dočekuje goste. To sito posle dugogotrajnog igranja, ića i pića, baca desetogodišnja devojčica preko kuće i onda kreće ženska, svekrvina fešta, do kasno u noć.


FOTO: JUGMEDIA/MILICA IVANOVIĆ

Drugi dan se odlazi po mladu.

“Kod mlade nas dočekaju ukrštenim motkama, mi se kao nešto borimo s njima kako bi došli do zaključanih vrata iza kojih je nevesta. Ne puštaju nas dok ne platimo, a vrata čuvaju muška deca, pa im bakšiš dobro dođe”, objašnjava glava kuće.

Mlada se dovodi do ulaznih vrata, predaje mladoženji. On je prevodi preko praga i udara po obrazu, zapravo simulira udarac, kako bi se znalo ko će biti gazda u kući.

Tek treći dan pripada mladencima, a Slađana i Rasim su venčali u najelitnijem prostoru u Leskovcu, tamo gde se igra valcer i ispija šampanjac.

(Kurir.rs/Jugmedia/Milica Ivanović/Foto: Milica Ivanović)

Leave a Reply