KAD JE BAKA UGLEDALA VJENČANICU SVOJE UNUKE, UMALO NIJE DOŽIVJELA INFARKT. A KAKO I NE BI?

Ovaj mladi par na brzinu je donio odluku da se vjenča.
Mladoženja je dobio poziv za vojnu službu u Afganistanu i želio je da prije toga okupi porodicu i ozvaniči svoju vezu sa vjerenicom.

Šenon, mlada, slijedila je sestrin savjet i za ovu priliku odabrala veoma posebnu vjenčanicu.

Pogledajte i podijelite video s prijateljima:

 

Venčanica ili venčana haljina je haljina koju nosi nevesta na venčanju. Iako boja, kroj i obredna funkcija venčanice zavise od kulture kojoj pripadaju mladenci, pod venčanicom se danas najčešće podrazumeva svečana haljina bele ili različitih nijansi bež boje.

Pre nego što je bela venčana haljina postala uobičajena nevestinska odeća u zapadnoj kulturi, odeća koja je nošena na venčanjima bila je gotovo identična prazničnoj. U svečanijim prilikama, kakva je bila svadbena svečanost, nošena je novija odeća, izrađena od kvalitetnijih materijala i ukrašena sa više dekorativnih elemenata.

Posebno obeležje nevestinskoj odeći davali su nevestinski venac i veo. Venac je imao obrednu funkciju – da štiti nevestu od zlih sila, a simbolično je izražavao i želju za plodnošću. Veo, osim što je štitio nevestu, skrivao ju je i od pogleda drugih muškaraca, s izuzetkom njenog muža.

Nastanak običaja odevanja neveste u belu haljinu vezuje se za venčanje britanske kraljice Viktorije i princa Alberta 1840. godine.

Kraljica je na venčanju nosila raskošnu haljinu od bele čipke – detalji o kraljičinoj venčanoj odeći brzo su se proširili putem novinskih izveštaja, reprodukcija i suvenira, što je uticalo na to da se mnoge neveste, po uzoru na kraljičin izbor, opredele za belu venčanu haljinu

Leave a Reply