DRŽAVA RAZMATRA VRAĆANJE OBAVEZNOG VOJNOG ROKA, EVO I NA KOLIKO MESECI

Posle sve više zahteva da se ponovo uvede obavezno služenje vojnog roka, državni organi razmatraju ovu odluku, koja bi, po mišljenju stručnjaka, bila garant bezbednosti Srbije.

Ukoliko se ovaj predlog usvoji, u Srbiji bi uskoro bilo obavezno služenje vojnog roka za muškarce u trajanju od šest meseci, pišu „Novosti“. Inače, u Srbiji je obavezno služenje vojnog roka ukinuto 2011. godine. O njegovom ponovnom uvođenju govori se u javnosti se već neko vreme, a u prvi plan su ga izbacila istraživanja javnog mnjenja koja govore o velikoj podršci građana takvoj ideji.

Ispitivanje centra Demostat dalo je rezultate da obavezni vojni rok podržava 75 odsto građana. Ipak, početkom prošle godine, Aleksandar Vučić je izjavio da za realizaciju ove ideje nema para. Da li će se nešto uskoro promeniti po ovom pitanju, ostaje da se vidi.

 

Ukoliko bi ponovo bilo uvedeno obavezno služenje vojske, procenjuje se da bi to našu zemlju koštalo oko 70 milijardi dinara. Toliki novac bi bio potreban da bi se opremile spavaonice, kupile uniforme, čizme, maske, obezbedila hrana za vojnike, ali i novac za plate podoficira i oficira.

 

(Izvor: Novosti)

Leave a Reply