Katastrofa UŽIVO – NATOVARENOM KAMIONU SU OTKAZALE KOČNICE, A ONDA JE NASTAO PRAVI HAOS (VIDEO)

Natovarenom kamionu su otkazale kočnice, a onda je nastao pravi haos

Voziti kamion nije lahko i ovo je samo jedan od primjera šta se može desiti. Zato svi šofere kamiona smatraju najboljim vozačima.

On se ipak uspio snaći i sveo štetu na minimum.

Pogledajte šta se dogodilo:

Kamion ili teretno vozilo je motorno vozilo veće od kombija, a služi za prijevoz većih količina tereta u putnom prometu. Osnovni elementi strukture kamiona su:

pogonski agregat (motor)
šasija (platforma)
karoserija (kabina i tovarni sanduk)
specijalni sistemi (samoistovar, sistem za povezianje vučnog i priključnog vozila i sl.)
Šasija može biti integrisana sa karoserijom, odnosno tovarnim sandukom i otvorena noseća za nadogradnju i vuču (tegljač) priključnih vozila. Kamioni kao teretna vozila a na osnovu ambijenta za koji su namijenjeni mogu biti putna (cestovna) i besputna (terenska).

Prema položaju motora razlikuju se sljedeće kompozicione šeme teretnih vozila – kamiona:

motor iznad prednje osovine, kabina iza motora
motor iznad prednje osovine, kabina djelimično iznad motora
motor iznad prednje osovine, kabina iznad motora
motor iza prednje osovine, kabina ispred prednje osovine
Sa aspekta osnovne namjene, kamioni se mogu svrstati u tri osnovne grupe:

transportni
mali teret (kamionet)
teretni
furgon
samoistovarač
damper
radni (dizalica, el. agregat, čišćenje i pranje ulica, radionica i dr.)
specijalni
cisterna
hladnjača
prevoz stoke
prevoz drveta
bet. mješalica
sanitet
Kategorizacija kamiona se može izvršiti i na osnovu nosivosti. Pojedine vrste kamione imaju zasebne nazive:

Kiper je kamion koji se koristi u građevinske svrhe, iza vozačke kabine se nalazi prostor (tzv. sanduk) koji je pričvršćen na njegov stražnji dio i po potrebi se može ukositi (u smjeri ose kamiona ili u smjeru okomitom na osu kamiona) kako bi se iz nje ispraznio teret. Naziv dolazi od njemačke riječi “kippen”, koja znači “nagnuti”.

Kran je kamion koji ima mogućnost pomoću krana izvršiti istovar tereta koji vozi
Šleper ili tegljač je kamion koji za sobom vuče jednu ili više prikolica ili poluprikolica, a koristi se za prijevoz velike količine robe. Njegov naziv potječe također od njemačke riječi “schleppen”, koja znači “vući”.

Labudica je šleper koji na prikolici prevozi automobile ili neka druga vozila.

U američkom engleskom nariječju truck se, osim kamiona, često opisuju terenci i pick-upovi dok se u bosanskom jeziku za opis manjih kamiona i pick-upova često koristi riječ kamionet. U Jugoslaviji je 1938. godine bilo registrovano samo 12.500 motornih vozila. Međutim, te iste godine otpočinje prva montaža motornih vozila – kamiona u Jugoslaviji i na Balkanu u fabrici avionskih motora – IMAD u selu Rakovica blizu Beograda. Već naredne 1939. godine u krugu IMAD-a počinje izgradnja prve namjenske fabrike automobilskih motora i kamiona koja je svečano otvorena oktobra 1940. godine. Kupljena je licenca za kamion Praga RN-8 s rednim četvorotaktnim 6-to cilindričnim benzinskim motorom, vodenim hlađenjem, snage 70 konjskih snaga, sa bočnim stojećim ventilima.

Do početka njemačko-italijanskog napada na Jugoslaviju aprila 1941. montirano je svega 250 kamiona. Nakon završetka rata, nove vlasti pokrenule su proizvodne linije za kamione u IMR-u (bivši IMAD) u Rakovici i u TAM-u u Mariboru. Nabavljena je dodatna dokumentacija za kamion Praga RN-13 nosivosti 3,5 tone koji je ponio novo ime pionir. Obje fabrike su uporedo proizvodili “pionire” do 1950. godine. U TAM-u proizvodili su “pionire” sve do 1959. godine. Ukupno je proizvedeno 17.416 vozila. Kamion TAM “pionir” je prvo motorno vozilo koje se masovno proizvodilo u Jugoslaviji.

ZABAVNEINFORMACIJE.WEBSITE

Leave a Reply