HOROR U CRNOJ GORI: Vest o kojoj mediji nisu smeli da pišu: Ajkula pojela čoveka, mladić prepolovljen

U jeku turisticke sezone, ponovo su aktuelni napisi o napadima morskih pasa. Ipak, opasnost postoji, ali nije baš toliko velika.

Iako je juce ulovljena ajkula u Crnoj Gori, jedini poznati napad ajkule na coveka u crnogorskom podmorju, koji se tragicno završio, desio se 13.07.1955. godine. Trojica studenata, veslajuci, zastali su kod velike ravne stene na Mogrenu, da se okupaju.

U vodu je prvi uskocio 21-godišnji student elektrotehnike iz Cacka, Stevan Stevica Tomaševic i ubrzo nakon toga bio je napadnut. Napad je bio smrtonosan vec u prvom naletu jer je od strahovitog ugriza morske nemani mladic bio gotovo prepolovljen.

Prema tvrdnjama lokalnih ribara, Tomaševica je napala velika bela ajkula koja je navodno bila dugacka cak 6,5 metara. Prema secanjima starijih Budvana, doplivala je u crnogorsko podmorje za jednim americkim brodom.

Familija i prijatelji ovog mladica isplovili su camcima do mesta nesrece i oprostili se od njega bacivši cvece i vence u more. Mesec dana nakon tragedije, pri vrhu visoke stene koja se uzdiže iznad uvalice na rubu plaže Mogren, familija mladica postavila je spomen plocu koja i danas stoji na istom mestu, ali se natpis više ne vidi.

Na tabli je ispisano: “U uvali iza ove stene, kupajuci se sa drugovima, 13 VII 1955 izgubi život Stevan – Stevica Tomaševic, student elektrotehnike iz Cacka, u svojoj 22 godini, kao žrtva morske nemani. Neutešna porodica i drugovi”.

O ovom  dogadaju mediji nisu izveštavali! Prvi tekst koji može da se nade u arhivi bio je clanak objavljen u Pobjedi od 14.08.1955. godine, a bio je  posvecen postavljanju spomen table. Tek u trecoj recenici spominje se kako je mladic stradao. “Nesrecni mladic koji je u Budvi ljetovao u koloniji studenata, nastradao je prilikom kupanja od morskog psa”.

Zakljucuje se da napad ajkule na coveka nije u ono vreme bila “društveno-podobna tema” da bi mediji o tome izveštavali. Cak i kada se pominjala nesreca kod Mogrena, to je bilo tek uzgred, bez osnovnih informacija i uglavnom uz netacne podatke.

Postoji legenda po kojoj je mladic skocio sa stene direktno u celjusti nemani koja ga je nakon toga progutala, a njenom nastajanju je verovatno doprineo ovakav odnos medija. U skoro  svim verzijama ove price, mladic je bio žrtva velike bele ajkule. Ova ajkula retko zalazi u Jadransko more, a još rede prilazi obali. Pre 16 godina na pucini je mladunce ove nemani izvukao poznati budvanski ribar, Ilija Rafailovic.

Prema pisanju medija, iza svih smrtonosnih napada ajkula na istocnoj strani Jadrana stoji upravo velika bela ajkula. Zanimljiv je podatak da su sve žrtve stradale od napada ajkule bili turisti!

Prvi registrovani napad se desio u Kraljevici 21.08.1934. godine, a žrtva je bila 17-godišnja Verica Novak iz Ljubljane. Meštani su rekli da su je ribari upozoravali na ajkulu, ali da ih nije cula. Telo devojke nije nikada pronadeno.

Ubrzo posle tragedije kod Mogrena, od napada ajkule kod Opatije stradala je 32-godišnja Nemica Karla Podzun, koju je ajkula napala nekoliko metara od obale. Nakon prvog ugriza pocela je da vrišti, ali pre nego što je iko stigao da joj pomogne ajkula je uspela da je odvuce u dubinu.

Studentu iz Beograda pet godina kasnije, nedaleko od ovog mesta, ajkula je otrgla obe noge i deo ruke.

Novi smrtonosni napad desio se pet godina kasnije, a tada je kod Bakra stradao 33-godišnji Ceh Jozef Treliac. Dok je plivao uz ribarsku mrežu sa ulovom tuna napala ga je bela ajkula. Uspeo je nekako da se dovuce do obale ali je ubrzo preminuo u bolnici.

Sledeca nesreca se dogodila u Istri, septembra 1917. godine, a tada je žrtva bio poljski turista Stanislav Klepa. Ajkula mu je odgrizla obe noge, pa je iskrvario na putu do bolnice.

Poslednji smrtonosni napad velike bele ajkule desio se 10.09.1974. godine kod Omiša, a tada je žrtva bio 21-godišnji Nijemac Rolf Šnajder.

Na istocnoj strani Jadrana zabeležen je još samo jedan napad ajkule koji nije bio smrtonosan. Desio se kod Visa 06.10.2008. godine. Slovenskog turistu Damjana Peseka ajkula je ugrizla za levu potkolenicu.

Prirodni plen velike bele ajkule je tuna. To je jedna od retkih riba koja se poslednjih godine cešce susrece u crnogorskom akvatoriju.

Leave a Reply