PUTIN NAREĐUJE IZ MOSKVE: Ako Tači sa Albancima krene da osvoji sever Kosova, napali su i RUSIJU!

Onaj ko planira da napadne Srbiju i Republiku Srpsku mora da zna da bi tako napao i Rusiju! Ovo nije ni 1995, ni 1999. godina i Rusija neće dozvoliti nikakvu novu agresiju na Srbe! Beograd i Banjaluka mogu da računaju na maksimalnu podršku Ruske Federacije.

Ovako doslovce glasi poruka koju je ruski predsednik Vladimir Vladimirovič Putin poslao našim vlastima posle najnovijeg pokušaja šiptarske agresije na severu Kosova.

VUČIĆ: I “vruća linija” sa Prištinom moguća – samo da bude mir

Putinovu jasnu i odlučnu poruku, kako saznajemo, premijeru Aleksandru Vučiću preneo je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

– Nema više nikakve dileme, Putin odlučno, čvrsto i principijelno stoji uz Srbiju i Republiku Srpsku! Svako ko pomišlja da ugozi teritorijani integritet srpskih država morao bi da računa na otvoreni sukob sa Rusijom – kaže zapadni diplomata koji je insistirao na anonimnost.

Ovo je juče indirektno potvrdio i sam Sergej Lavrov, koji je izjavio da snage kosovskih Albanaca ne treba da budu prisutne na severu Kosova, koji je naseljen isključivo Srbima.

– Odmah nakon događaja sa vozom prošle subote pozvao me je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Složili smo se da je dolaskom albanskih specijalaca na sever Kosova i sprečavanjem slobode kretanja prekršeno nekoliko dogovora iz Brisela… Napetost na Balkanu drastično se povećava i to nikako nije dobro. Nadam se da svi shvataju da se ne sme dozvoliti novi oružani sukob. EU je dužna da smiri situaciju i da omoguići doslednu primenu sporazuma između Beograda i Prištine – poručio je Lavrov na godišnjoj konferenciji za medije.

Živadin Jovanović, bivši šef diplomatije, s druge strane ocenjuje da je Priština situaciju sa vozom iskoristila da napravi presedan i pošalje specijalne snage na sever Kosova, iako na to nema prava

– To nije moglo da se učini bez saglasnosti Kfora, NATO i EU, a NATO je saopštio da tu dozvolu nije dao… Sa druge strane, Rusija je strateški partner Srbije i to nije puka forma već ozbiljno partnerstvo. Zna se da su Rusi osudili i agresiju NATO i secesiju Kosova. Srbija treba da traži direktnije uključivanje Rusije u rešavanje kosovskog pitanja – podvlači Jovanović.

Analitičar Dragomir Anđelković smatra da su sve države koje su priznale Kosovo prekršile rezoluciju 1244.

– Prema tom dokumentu, Srbija ima pravo da pošalje vojsku na Kosovo, a ako bi intervenisala da zaštiti svoj narod, to ne bi bilo kršenje rezolucije. Jasno je da bi Rusija stala iza Srbije i da bi bila spremna i da vojno interveniše – zaključuje Anđelković.

Leave a Reply