12 Kimovih zveri, koje ne daju da vođi fali dlaka s glave: Nemaju ime već identifikacioni broj, a kontakt sa porodicama im je zabranjen (Foto/video)

Frans pres je preneo da je Kimovo obezbeđenje pažljivo odabrano – po fizičkoj formi, izgledu, “snajperskim sposobnostima” i boraličkim veštinama, kako im “ne bi ni mrav promakao”

Čitav svet je u petak sa oduševljenjem gledao susret lidera Severne i Južne Koreje, Kim Džong Una i Mun Džae Ina. Oni su se sreli u pograničnom selu Panmundžom, u demilitarizovanoj zoni između dve države. Tokom samita su postignuti brojni značajni dogovori između dve zemlje, a slike i snimci koji su nastali tokom ovog sastanka ućiće u istoriju. U tu grupu spada i snimak na kojem se vidi kako Kimovi telohranitelji trče oko njegovog automobila u pokretu.

Svi svetski mediji su preneli vest o njegovoj ličnoj sviti koja se od njega nije odvajala, a obraćali su pažnju na svaki mogući detalj.

Telohranitelji su proveravali prostorije za sastanke kako bi proverili da nema eksploziva i uređaja za prisluškivanje. Stolica na kojoj je sedeo Kim je pre toga bila dezinfikovana, a za to se pobrinulo lično obezbeđenje.

Mnogi su komentarisali kako su jako dobro obučeni, a ženskom oku nije promakla ni činjenica da su neki veoma lepi i zgodni.

Kimovi telohranitelji trče oko njegove limuzine Foto: Tanjug/AP

Frans pres je preneo da je Kimovo obezbeđenje pažljivo odabrano – po fizičkoj formi, izgledu, “snajperskim sposobnostima” i boraličkim veštinama, kako im “ne bi ni mrav promakao”.

Nakon toga su svi želeli da saznaju više o ovom momcima koji svojim životom čuvaju lidera Severne Koreje Kim Džong Una.

Ovi telohranitelji su deo Vrhovne garde koja je zadužena da štiti vladajuću porodicu Severne Koreje. Trenutni komandant garde je Jun Džong Rin.

Prema zvaničnoj istoriji, ova garda je učestvovala u Korejskom ratu, a njene jedinice su “izrodile” čak 72 “heroja rada” i 28 “heroja republike”.

Tokom čitavog samita su ga pratili u stopu Foto: Tanjug/AP

Prve jedinice su nastale 1946. godine, a od 1970. godne do sredine devedesetih bili su deo Odeljenja državne bezbednosti.

Kim Džong Il je reorganizovao gardu tako što je otpustio više desetine oficira i proširio svoju grupu privatnih telohranitelja za 200 ljudi i nazvao ih “Jedinica 2.16”.

Ova garda spada pod kontrolu Korejske narodne armije i podeljena je na približno šest odeljenja, tri borbene garde, nekoliko odeljenja telohranitelja i jedan građevinski bataljon. Jedinica broji između 95.000 i 120.000 zaposlenih.

Ovi momci su jako dobro obučeni, a regrutuju se još u srednjoj školi Foto: Tanjug/AP

Telohranitelji se dele na dve grupe – Odeljenje 1 koje štiti Kim Il Sunga i Odeljenje 2 koje štiti Kim Džong Ila. Pretpostavlja se da Kim ima svoju ličnu gardu za zaštitu.

Komanda garde ima kampove širom zemlje, obično blizu zvaničnih rezidencija i ima snažno uporište u Pjongjangu.

Garda nadgleda vojne i partijske ličnosti kako bi osigurala bezbednost porodice Kim. Ove jedinice koriste i artiljerijska i oklopna vozila kako bi zaštitili rukovodstvo zemlje.

Telohranitelji su zbog svog fizičkog izgleda privlačili veliku pažnju tokom samita dve Koreje Foto: Tanjug/AP

Prema svedočenjima Li Jang Kuka, regruti za gardu se pronalaze u srednji školama nakon čega sledi pregled.

Fizički preduslovi su da regrut nema ožiljke na licu i da ima proporcionalno građeno telo. Potencijalnim kandidatima se proverava porodična istorija, kao i partijska lojalnost.

Jednom kada budu izabrani, članovi dobijaju identifikacioni broj, dok im se svi ostali brišu, a kontakt sa porodicom je zabranjen. Samo jedan član po porodici može da radi kao telohranitelj.

Njhov zadatak je da paze da Kimu ne fali ni dlaka sa glave Foto: Tanjug/AP

Regruti potom idu u posebne kampove za obuku koja traje i do dve godine. Obuka obuhvata tekvondo, stražarenje, marševe od 25 km i taktike tokom posebnih operacija.

Prema rečima Oh Jang Nama, bivšeg člana Odeljenja za državnu bezbednost, Vrhovna garda je objavila knjigu o obuci na 300 strana sa detaljima ranijih zadataka.

(Telegraf.rs/A.T.)

Leave a Reply