DA LI SE SRBIJA SPREMA ZA RAT: Onima koji nisu služili vojsku stižu pozivi za rezervu!

To što niste nosili uniformu, pucali iz puške i “gulili” stražu, kao ni to što je uveden profesionalni sastav, ne znači da ste se spasili vojske. Štaviše!

Plave koverte iz Ministarstva odbrane ponovo su počele da stižu. Čak i na adrese onih koji nikada nisu bili u vojsci?!

Za razliku od “svi-smo-jedna-armija” perioda, kad nije bilo čudno da vas zovu na vojnu vežbu ili vas mobilišu u slučaju rata, mnoge je zateklo, pa i uplašilo zašto ih se Ministarstvo odbrane sad odjednom setilo.

– Vojsku nikad nisam služio, čak ni civilno. Zbog toga me je zaprepastilo kad sam u sandučetu zatekao pismo iz Ministarstva odbrane, priča 31-godišnji Beograđanin koji je dobio rešenje.

U dopisu Ministarstva, koji je ovaj sugrađanin dobio, piše da je bez obzira na to što je obustavljeno obavezno služenje vojnog roka, ostala obaveza uvođenja u vojnu evidenciju i obaveza služenja u rezervnom sastavu.

U objašnjenju koje smo dobili iz Ministarstva odbrane, svi muškarci u skladu sa Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, imaju dve obaveze u toku života: da se uvedu u vojnu evidenciju kad napune 18 godina i da služe u rezervnom sastavu kad napune 30 godina.

– Obavezu služenja u rezervnom sastavu imaju svi muškarci stariji od 30 godina života, bez obzira da li su ili nisu služili vojni rok. Služenje u rezervnom sastavu može se izvršti na različite načine, od obuke i vežbi u vojnim jedinicama do izvršavanja obaveza u civilnoj zaštiti (uglavnom za osobe koje su izbegle vojnu obavezu ili su bili u civilnoj službi za regulisanje služenja vojnog roka) – navedeno je u pismu koje smo dobili iz Ministarstva odbrane.

– Poziv za služenje rezervnog sastava ne treba da plaši nikog, to je zakonska obaveza i sprovodi se redovno. Veća opasnost postoji od nepoznavanja Zakona, samim tim i dužnosti, prava i obaveze državljana Republike Srbije, jer su istim Zakonom predviđene i sankcije za osobe koje se ne uvedu u vojnu evidenciju ili se ne odazovu pozivu za služenje u rezervnom sastavu – kažu u Ministarstvu vojske.

Obaveze osoba u rezervnom sastavu nastaju od dana otpuštanja sa služenja vojnog roka ili civilne službe do kraja kalendarske godine u kojoj vojni obveznik (muškarac) navršava 60 godina života.

Zanimljivo je da obavezu služenja u rezervnom sastavu imaju i žene vojni obveznici koje se vode u evidenciji. Za njih obaveza traje do kraja kalendarske godine u kojoj navršavaju 50 godina života.

Leave a Reply