UHAPŠEN ČOVEK koji je bio „MOZAK“ trgovine organima na Kosovu! POGODITE KOJE JE NACIONALNOSTI!

Izraelski državljanin Moše Harel, optužen da je umešan u skandal vezan za trgovinu ljudskim organima na Kosovu pre 10 godina, ponovo je uhapšen, sada na Kipru.

Harel je bio uhapšen u Prištini 2008. godine, ali je pobegao sa Kosova čim je pušten iz pritvora. Kosovske vlasti su posle toga izdale međunarodni nalog za njegovo hapšenje. On je jedan od glavnih osunjičenih za trgovinu organima i nelegalne transplantacije u klinici Medikus 2008. u Prištini.

Prema optužnici, u prištinskoj klinici je 2008. obavljeno najmanje 30 nelegalnih vađenja i presađivanja bubrega. Davaoci su bili iz siromašnih istočnoevropskih i centralnoazijskih zemalja, kojima je za organe obećano 15.000 evra. U optužnici se izraelski državljanin Harel navodi kao „mozak“ mreže koja je pronalazila davaoce i primaoce organa.

Prištinske vlasti su sada zatražile Harelovo izručenje kako bi mu se sudilo, javlja Rojters pozivajući se na kosovsku policiju. Navodi se da je Harel optužen da je tragao za ljudima kojima je potrebna transplantacija bubrega i da je privlačio na Kosovo donore tih organa iz Turske i država bivšeg Sovjetskog Saveza obećavajući im isplatu do 12.000 evra.

Rojters navodi da su primaoci organa, mahom Izraelci, plaćali između 80.000 i 100.000 evra, a da neki od donora nikada nisu dobili bilo kakav novac.

„Osumnjičeni M.H. uhapšen je pre nekoliko dana na Kipru na osnovu međunarodnog naloga za hapšenje. On je bio na poternici od 2010. godine“, kazao je Rojtersu portparol kosovske policije Baki Kelani.

Navodi se da je Rusija, takođe, izdala međunarodni nalog za hapšenje Harela.

intermagazin.rs

Leave a Reply