PUTIN SE OVOGA STRAŠNO PLAŠIO: Amerikanci su PRVI PUT U ISTORIJI upotrebili MOĆNO NOVO ORUŽJE! (VIDEO)

F-35 je najskuplji iz programa naoružanja u američkoj vojnoj istoriji i košta oko 400 milijardi dolara

Američka vojska je u četvrtak prvi puta upotrebila svoj novi “nevidljivi” avion  F-35 u borbi, rekao je u četvrtak jedan američki zvaničnik. 

Najmanje jedan od tih novih američkih aviona, dragulja tehnologije koji izmiču nadzoru najnaprednijih radara, poleteo je s amfibijskog broda USS Essex i bombarovao talibanske mete u avganistanskoj pokrajini Kandahar, precizirao je taj neimenovani zvaničnik.

– Napad je uspeo – dodao je.

To je bio avion F-35B američke vojne mornarice, koji ima kratku uzletnu putanju i okomito se spušta. Izrael je objavio u maju da je prva zemlja koja je koristila F-35 u borbi.

Lansiran početkom 1990.-ih, F-35 je najskuplji iz programa naoružanja u američkoj vojnoj istoriji i košta oko 400 milijardi dolara. Pentagonu je da cilj sledeće decenije proizvede oko 2500 tih aviona. Ukupno bi ti avioni F-35 do 2070. stajali 1500 milijarda dolara.

Zagovornici aviona hvale njegovu “nevidljivu” tehnologiju koja mu omogućuje izbegavanje radara, njihovu nadzvučnu brzinu, agilnost i razne kolektore koji pilotu omogućuju pristup brojnim informacijama.

Kašnjenja i probijanje budžeta su obeležili razvoj tog aviona. U julu 2014. cela flota američkih F-35 nije letela jer su američke vlasti odlučile da zaključe istragu o uzrocima neobjašnjivog požara na jednom od njih.

Prošle godine pedesetak F-35A takođe se nije micalo iz baze Luk u Arizoni zbog problema kiseonika.

(Espreso.rs/Večernji.hr)

Leave a Reply