Šokirat će vas njegova visina penzije: Šta hoćete, radio sam 60 godina

Bivši šef jednog sanitarnog odjela u New Yorku dobije godišnju penziju od 285.000 dolara, duplo više nego što je zarađivao dok je radio, pokazuju posljednji podaci o najvećim penzijama u New Yorku. “Ovako visoke penzije ne postoje u privatnom sektoru.

Građani koji plaćaju poreze trebali bi dobro ispitati ovaj fenomen”, kazao je Tim Hoefer, direktor Empire centra koji je objavio podatke o apsurdno visokim penzijama u New Yorku. Eugene Egan, dugogodišnji direktor odjela za odnos s radnicima u sanitarnoj agenciji, zarađivao je nešto više od 128.000 dolara godišnje prije nego je otišao u penziju 2015. godine, piše New York Post.

Međutim, 86-godišnji stanovnik Bronxa počeo je raditi u odjelu prije jula 1973. godine, što ga je smjestilo u najviši rang penzionih planova. Danas članova tog ranga u gradu ima nešto preko 850. Egan je na sve to kazao da se radi o “lažnim vijestima”.

“Kažu da pljačkam grad jer dobijam penziju, a činjenica je da sam radio 60 godina da je zaradim”, izjavio je 86-godišnji penzioner, koga su u sanitacionoj kompaniji poznavali kao pozitivnu ličnost. Prosječna penzija u sanitacionom odjelu je nešto manje od 50.000 dolara godišnje. Podaci iz Građanske budžetske komisije kažu kako 10 milijardi dolara iz gradskog budžeta ide na penzije.

Izvor Fokus.ba Magazin

Leave a Reply