ALBANSKI SNAJPERISTA UBIO JE RUSKOG VOJNIKA! BAĆUŠKE SU IM PRIREDILE PAKAO! Američki komandos otkrio kako su Putinovi specijalci UNIŠTILI teroriste na jugu Srbije!

– Video sam ruskog vojnika kako leži na zemlji. Metak ga je pogodio u lice. Njegovi drugovi su plakali. Ubio ga je snajperista Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca – opisao je događaje na Kosmetu iz 2001. Mark Đakonija, nekadanšnji pripadnik američkih Zelenih beretki.

 

Ono što je usledilo je jedina zabeležena zajednička borbena akcija ruskih i američkih specijalaca. Đakonija je u svojoj knjizi “Potraga za ratom” do detalja opisao kako je tekla saradnja Amerikanaca i Rusa tokom zime i proleća 2001. Na Kosovu i Metohiji, ali i na jugu Srbije.

 

Ilustracija
ILUSTRACIJAFOTO: PROFIMEDIA

Kada je ruski vojnik ubijen, američke trupe su učestvovale u obezbeđivanju zone za sletanje helikoptera pomoću kojeg je transportovano telo ubijenog vojnika. Kako navodi Mark Đakonija, njegov kapetan je tečno govorio ruski, što je omogućili dobru saradnju specijalaca.

 

– Nekoliko dana nakon pogibije ruskog vojnika, njegovi drugovi su u patroli naišli na 25-godišnjeg Albanca koji je nosio vojnički kaiš. Odveli su ga u bazu i za jedan sat su Rusi i moj kapetan saznali tačnu lokaciju kampa OVPMB-a i da se u njoj nalazi između 40 i 80 boraca. Bio sam naoružan automatskim lanserom granata MK-19 i uputili smo se ka oblasti koja se zove Velja glava. U jednom trenutku smo došli do znaka kojem je velikim crvenim slovima bilo ispisano “STOP OVPMB”. Jedan mladić, koji je nosio crvenu beretku i AK-47, stajao je u blizini i nije mogao da sakrije iznenađenje kada je video našu zajedničku patrolu. Dve zelene beretke su ga savladale i Rusi su počeli da izlaze iz svojih vozila i da se kreću levom stranom puta kroz šumu spremajući se za napad. Čuo sam uzvike na albanskom i kratke rafale. Počeo sam da ispaljujem granate, a manje od minuta kasnije, kapetan je naredio prekid vatre.

 

Ilustracija
ILUSTRACIJAFOTO: BETA DENIS CERIC

Rusi su uskoro počeli da izlaze iz šume sa zarobljenicima, koji su, dok su ih sprovodili pored naših “hamvija” molećivim pogledom gledali u nas kao da su se pitali šta im se to dogodilo – napisao je Đakonija.

 

Ne treba zaboraviti da je NATO ubrzo nakon pomenute operacije, tačnije 24. maja 2001, dozvolio našoj vojsci povratak u demilitarizovanu zonu. To je ujedno bio i kraj terorista Oslobodilačke vojske Medveđa, Bujanovca i Preševa.

 

(Kurir.rs/Alo)

Leave a Reply