SRBIJA UVODI POLICIJSKI ČAS ZA MLAĐE OD 16?! Biće STROGO ZABRANJENO kretanje maloletnicima u OVO vreme

Nedelju koja je pred nama u Vojvodini će sigurno obeležiti i razmatranje uvođenja policijskog časa za decu do 16 godina

Naime, Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama predložilo je nove mere za suzbijanje vršnjačkog nasilja, među kojima se izdvaja zabrana kretanja maloletnika bez pratnje u kasnim večernjim satima.

Predlog podrazumeva da deca do 16 godina ne mogu bez pratnje odraslih da se kreću napolju od 22 časa u zimskom periodu, odnosno nakon ponoći u letnjem periodu.

Vladimir Jelić, član Gradskog veća za obrazovanje, koji se nalazi na čelu Koordinacionog tela, kaže za TV Prva da je povod za takvu meru pre svega narkomanija među mladima, zbog čega je grad Novi Sad uveo niz mera, poput testova na narkotike, besplatne sportove i školske policajce, piše Informer.

Da li je to dovoljno?

– Ali, smatramo da to nije dovoljno. Moramo ići korak dalje i zbog toga smo se potrudili da proučimo jedan islandski model koji se pokazao kao najuspešniji u suzbijanju narkomanije jer je Island bio prva država u Evropi po broju mladih koji koriste narkotike i alkohol. U pitanju je 44 odsto mladih i oni su za 20 godina svijim merama uspeli taj broj da svedu na pet procenata i da sada budu poslednja država u Evropi po broju narkomana – kaže on.

Sledi javna rasprava u skupštinskim klupama

Jelić je optimista kada je reč o usvajanju nove mere uvođenja zabrane kretanja za mlađe od 16 godina bez pratnje odraslih u kasnim večernjim satima, ali, kako kaže, najpre sledi razgovor sa gradonačelnikom Novog Sada.

– Voleli bi i da se otvori jedna javna rasprava na ovu temu i na kraju dolazi skupština grada koja će te mere usvojiti ili neće, ili će ih usvoijiti s nekim izmenama – zaključuje Jelić.

Da li ste za policijski čas u Beogradu za mlađe od 16 godina? Pišite nam u komentarima. 

espreso.rs

Leave a Reply