TURISTI IZ CIJELOG SVIJETA ĆE DOĆI U BOSNU DA OVO VIDE: Pogledajte šta je sad Semir Osmanagić otkrio…

Arheolog Semir Osmanagić tvrdi da je pronašao neobičnu stijenu oblika savršene lopte u šumi u blizini Zavidovića (Bosna i Hercegovina) i vjeruje da je to najstarija skulptura napravljena ljudskom rukom. On, takođe, tvrdi da je to dokaz da je najstarija evropska civilizacija bila porijeklom iz Bosne.

semir-otkrice

Istini za volju, nema nikakvog dokaza da je ova sfera samo neobično djelo prirode, ali Osmanagić, koji već dugo tvrdi da je pronašao “piramidu u Visokom”, kaže da je ona dokaz nekadašnjeg postojanja neke izgubljene civilizacije koja se služila naprednim tehnologijama prije više od 1.500 godina.

Arheolog je kamenu loptu pronašao u šumi u mjestu Podubravlje, a o njegovom otkriću pisao je i britanski “Daily Mail”.

Osmanagić je siguran u svoja otkrića i tvrdi da će jednom, kada završi svoje istraživanje, svijet imati dokaze da je u Bosni i Hercegovini u davnoj prošlosti postojala piramida viša i od Velike piramide u Gizi i da će to biti najveće arheološko otkriće još od pronalaska Tutankamonove grobnice.

Arheolog, poznat i kao “bosanski Indijana Jones”, živi u Austinu u Teksasu i putuje svijetom istražujući drevne lokalitete.

Kaže da je novootkrivena kamena lopta “najteža koju je čovjek napravio u historiji”. Inače, lopta je prečnika između 1,2 i 1,5 metara.

Fenomen kamenih kugli povezuje se s raznim drevnim civilizacijama, a najpoznatije su pronađene u Kostariki.

Ukupno je nađeno oko 300 i svaka je teška oko 15 tona, a vjeruje se da su ih napravili ljudi drevne Dikis kulture, što znači da su stare oko 1.500 godina. Nije poznato kako su uspijevali da naprave savršene sfere, ali se smatra da su prvo klesane, a onda polirane pijeskom.

Ako se ispostavi da je kugla u Bosni napravljena ljudskom rukom, biće to najveća takva lopta ikad pronađena – dva puta teža od kostarikanskih.

Izvor: avaz.ba

Leave a Reply