10 najuticajnijih i poznatih koji su ponosni što su Romi (VIDEO) (FOTO)

Dan Roma obeležava se u čast prvog Svetskog kongresa Roma, koji je održan 8. aprila 1971. u Londonu. Tada je za romsku himnu proglašena “Đelem, đelem”
Širom planete danas se obeležava Svetski dan Roma. Oni su zagonetan narod. Često se o njima govori kao o lutalicama, prosjacima ili u pogrdnom tonu, što su bezobrazne predrasude na koje ne treba nasedati.

Mnogi od njih su u teškom položaju, uglavnom zbog pogrešnih predubeđenja koje vladaju u društvu. Ipak, ima toliko poznatih Roma, kako kod nas, tako i u svetu.

To su ljudi koji su iskoristili nasleđe puno kulture, tradicije i istorije. Mi vam predstavljamo 10 pripadnika romske nacionalnosti, koji su i više nego uspeli u životu. Pored srpskih liličnosti iz javnog života, tu su i strani poznati Romi.

1. Džej Ramadanovski

 

Damir Dervisagic

Jedan od najjačih pevača narodne muzike kod nas. Nepotrebno je govoriti koliko ga narod voli, a tek njegove pesme.

2. Dragan Kojić Keba

 

Dragana Udovičić

Kebaaa! Čovek koji vlada scenom godinama unazad. Osmeh je njegov zaštitni znak.

3. Đole Đogani

Zorana Jevtić

Možda niste znali da je ime pevača i densera Đorđa Đoganija, osnivača grupe “Đogani fantastiko”, Hamit Đogaj. Romi za njega kažu: “On je naš”.

4. Marija Šerifović

 

Stefan Jokić

Pobednica Pesme Evrovizije 2007. takođe ima romske krvi.

5. Ljuba Aličić

Damir Dervisagic

Pevač koga često možemo čuti kako peva romske pesmeMajstor svoje profesije.

6. Đango Rajnhard

Francuski “Manuš” rođen u Belgiji. Đango je bio jedan od najvećih kompozitora džez muzike. Uprkos činjenici da nikad nije naučio da čita note, izmislio je potpuno novu tehniku sviranja koristeći samo kažiprst i srednji prst na levoj ruci. U 18. godini u požaru je izgubio treći i četvrti prst na levoj ruci i bio je primoran da stvori potpuno novu tehniku sviranja sa samo tri prsta. Đango je prvi evropski džez muzičar Rom.

7. Pablo Pikaso

Profimedia

Jedan od najvećih slikara, vajara, crtača i grafičara 20. veka, osnivač kubizma, Španac Pablo Pikaso ponosio se svojim romskim poreklom.

8. Jul Briner

Wikipedia

Rođen je kao Julij Borisovič Briner u Rusiji. Karijeru je počeo kao model, da bi postao poznat pozorišni i filmski glumac. Proglašen je za počasnog predsednika Svetskog saveza Roma i na toj funkciji ostao do kraja svog života.

9. Tajson Fjuri

Reuter

Irski Rom koji je živeo u prikolici. Ali, to ga nije sprečilo da postane svetski prvak u boksu. Njegov otac Džon borio se u romskim tučama bez rukavica.

10. Majkl Kejn

 

Fonetap

Rođen je 1933. u Londonu, kao Moris Džozef Mikelvajt (Mikelvajt – prezime koje je najčešće među Romaničelima, Moris – ime koje ova grupacija Roma daje prvorođenim sinovima). To je sam navodio u nekoliko intervjua za LA Times.
Glumac s ostvarenih preko stotinu filmskih uloga i osvojenim svim najvažnijim filmskim nagradama ponosno se deklariše kao Rom. Proglašen je za viteza 2000. godine.

(Espreso.rs)

Leave a Reply