Pocela da vaze nova pravila za vozace: Zbog ovog prekršaja ostajete bez dozvole, udarac na dzep je papren…

Saobraćajna policija od danas počinje da kažnjava vozače po novoj tarifi u skladu sa usvojenim izmjenama Zakona o bezbjednosti saobraćaja (ZOBS).

Fokus će biti najviše na tri prekršaja koja u najvećoj mjeri utiču na izazivanje saobraćajnih nezgoda i na gubitak života, a to su vožnja pod dejstvom alkohola, prekoračenje brzine, ali i kontrola nesavjesnih roditelja koji nisu obezbijedili sjedišta za prevoz djece.

Za veliki broj prekršaja u saobraćaju pooštrena je kaznena politika, ali je novi zakon i snizio visinu nekih kazni.

Jedna od brojnih novina je da količina dozvoljenog alkohola kod vozača smanjena sa 0,3 na 0, 2 promila, a vožnja u stanju potpune alkoholisanosti sa dva ili više promila alkohola predstavlja nasilničku vožnju.

Samo prošle godine više od 48.000 vozača u Srbiji isključeno je iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

Kazne za voznju u alkoholisanom stanju se po novim pravilima kreću od 10 hiljada dinara u fiksnom iznosu, i 20 do 60 dana zatvora ili rada u javnom interesu od 240 do 360 sati za nasilničku voznju.

Zakon je pooštren za nekorišćenje pojasa u vozilima, pa će tako vozači od sada plaćati penale ako ne stave pojas, i to u visini od deset hiljada dinara, dok je ranije to bilo pet hiljada.

Za roditelje koji svoje dijete prevoze na mestu vozača predviđena je kazna od 100 do 120 hiljada dinara, pored toga, zabraniće se vožnja najmanje osam mjeseci i slijedi kazna od 13 do 15 kaznenih poena. A za prevoz dece na mestu suvozača kazna će od sada biti do 40 hiljada dinara i oduzimanje pet do sedam kaznenih poena.

Sada će vozači za razgovor telefonom plaćati 10.000 umjesto 5.000 dinara.

“Nasilnikom” se smatra ako vozač prekorači brzinu u naselju iznad 90 kilometara na čas, odnosno 100 van naselja. Za ove prekršaje predviđena je zatvorska kazna od 30 do 60 dana, 15 kaznenih poena i devet mjeseci zabrane upravljanja vozilom.

tik-ba.com

Leave a Reply