Jeleni (42) u Nišu otkrili rak koji je metastazirao, a u Švedskoj proglašena zdravom: Slali su me na liječenje kako bi uništili dokaze pogrešne dijagnoze!

Jeleni Lazarević (42) na proljeće prošle godine u Nišu dijagnostikovan je rak grlića materice, za koji su ljekari rekli da je metastazirao i da je kasno za operaciju, dok je u Švedskoj dobila šokantne rezultate da je potpuno zdrava!

Poslije godinu i po dana agonije i čekanja gotovo izvijesne smrti, smatra da je bila žrtva nesavjesnosti, neznanja ili neodgovornosti ljekara, koji su je slali na liječenje kako bi uništili dokaze pogrešne dijagnoze.

Naime, pošto je imala problema sa krvarenjem, ljekar iz njenog rodnog grada poslao je da uradi biopsiju tkiva sa grlića materice i to u jednu nišku privatnu kliniku. Nakon što su rezultati pokazali da ima adenokarcinom grlića materice, otišla je na konzilijum u Klinički centar, gdje su ljekari predložili operaciju, prenose Južne vesti.

Kada je sljedeći put došla na GAK, rečeno joj je da je bolest uznapredovala, da operacija nije moguća, već da mora na zračenje i hemioterapiju. Sutradan je, kaže, otišla na konzilijum koji je to potvrdio.

Međutim, kako su metastazu konstatovali “običnim” pregledom, počela je da sumnja u zaključak ljekara.

“Odlučila sam da neću da idem na tu terapiju… i dostojanstveno, pa koliko živim, živheću. Tako sam počela da čekam dan svoje smrti. Vozila bicikl, vodila računu o svemu… i nikako da dočekam taj dan”, priča Lazarevićeva.

Uplašena zbog toga što možda boluje od opakog tumora koji bi mogao da je “odvuče u grob” za nekoliko mjeseci, ali nepovjerljiva prema ljekarima koji su joj postavili dijagnozu na osnovu nalaza biopsije iz privatne klinike, a metastazu pregledom prstima, počela je sama da traži pomoć drugih ljekara.

Biopsijom iz istog uzorka tumor nije potvrđen

Poslije višemjesečnog uzaludnog traženja drugog mišljenja, kako kaže, ginekolog Vojne bolnice je posavjetovao da uradi reviziju biopsije – da uzme svoje uzorke i odnese ih u drugu kliniku na ponovnu analizu.

To je, kako kaže, i učinila i poslije nekoliko dana rezultati su pokazali sasvim drugačiji tumor – skvamozni. Šokirana rezultatima, otišla je da popriča sa patologom koji je radio analize i takođe bio začuđen.

“Ko je donio uzorke? Osoba koja je donijela do sada je trebalo da bude mrtva? Da je ovaj drugi kancer bio, umrla bi prije dva mjeseca. S obzirom na to da ste vi još uvijek živi, sumnjam da je ovo uopšte Vaš uzorak”,- riječi su, prema tvrdnji Lazarevićeve, ljekara.

Nakon što su analize u dvije klinike pokazale da ima dva različita tumora na grliću materice, počela je da sumnja da su ljekari bili svjesni toga da je njena dijagnoza pogrešna, te da su je poslali na zračenje potpuno zdravu kako bi “uništili dokaze”, odnosno tkivo koje je navodno bilo zahvaćeno tumorom.

Odlazak u Švedsku

Nemoćna pred domaćim institucijama, februara ove godine sjeda na avion za Malme, i na carini traži azil navodeći da je žrtva farmakomafije u Srbiji.

Objašnjava da je tamo prihvataju u azilantski centar, dodjeljuju ljekara i počinju da rade analize iz početka. Kaže da joj je doktorka objasnila da njihov zdravstveni sistem funkcioniše tako da nalazi stižu vrlo brzo ukoliko nisu dobri, ali da može da ih čeka i mjesecima ukoliko je zdrava.

Kako rezultati nisu došli ubrzo, prekida proceduru u Švedskoj i vraća se kući. Poslije nekoliko mjeseci, govori, doktorka iz Švedske joj javlja da nema tumor, već da je u predmenopauzi i da je to stanje u kombinaciji sa deformitetom karlice izazivalo krvarenja.

“Ispostavilo se da uopšte nemam kancer, da sam u tom smislu zdrava. Bez ikakvog liječenja, bez radikalne hemioterapije i zračenja na koje su me slali. Moj najveći argument je i to što sam i dalje živa i osjećam se dobro, vrijeme je moj saveznik, ne njihov”, konstatuje Lazarevićeva.

Inače, odlazak, boravak i analize u Švedskoj su Jelenu Lazarević, kako kaže, koštali svega 4.000 dinara što je bila cijena avionske karte za Malme u jednom smjeru.

Čekaju se odgovori nadležnih, klinika ne odgovara jer “štiti prava pacijenta”

Iz ove privatne klinike nisu željeli da komentarišu nalaz biopsije, pozivajući se na Zakon o zaštiti prava pacijenata.

“Poštujući Zakon zaštite prava pacijenata, poliklinika nije u situaciji da Vam odgovori na dole navedena pitanja. Za sve dodatne informacije možete se obratiti nadležnom organu”, naveli su oni.

(Kurir.rs/Južne vesti-Vesna Milić)

Leave a Reply