OPROŠTENO! Potpuni Preokret u istrazi protiv sina Željka Mitrovića Koji je 18. jula 2013. na pešačkom prelazu džipom usmrtio Andreu Bojanić (17) ! SRAMI SE SRBIJO

Aleksandar Mitrović (21), sin vlasnika „Pinka” Željka Mitrovića, neće odgovarati zato što je pobegao sa lica mesta kada 18. jula 2013. na pešačkom prelazu džipom usmrtio Andreu Bojanić (17), otkriva „Blic”.

To, međutim, ne znači da će Mitrović biti oslobođen, već će odgovarati za drugo krivično delo za koje je zaprećena blaža kazna.

Viši tužilac Vera Stanić odlučila je da Aleksandra ne goni za to što nije pružio pomoć pregaženoj Andrei već je pobegao sa mesta nesreće.

To je obrazložila time da je veštačenjem utvrđeno da je devojka preminula na licu mesta! Tužilac je utvrdio i da Mitrović nije prošao kroz crveno svetlo kada je usmrtio Andreu i da zbog toga nije postojao umišljaj.

Zato je čitav slučaj vratila u Osnovno tužilaštvo koje će Mitrovića goniti za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja, ali iz nehata.

Više republičko tužilaštvo u zvaničnom odgovoru „Blicu” potvrdilo je naša saznanja i navodi da se „sud oglasio nenadležnim”, jer je promenjena težina krivičnog dela za koje se tereti Mitrović.

– To je odlučeno posle dostavljenih saobraćajnih i psihijatrijskih veštačenja, video-snimka kamera sa lica mesta, ali i drugih dokaza – kažu u Višem tužilaštvu.

U dokumentaciji tužilaštva u koju je „Blic” imao uvid nalazi se i snimak nesreće.

Na njemu se vidi da je Andrea kročila na pešački prelaz kada je na semaforu pešacima već 14 sekundi bilo crveno. Tu je i saobraćajno veštačenje koje je potpisao samostalni veštak Branimir Anđelković.

On je uz pomoć kompjuterskog programa „PC kreš” utvrdio da je Mitrović „vozio brzinom manjom od 70 km na sat”, dok je ograničenje 50 km na sat. Ovo je višem tužiocu Veri Stanić bilo dovoljno da predloži da se čitav predmet vrati na niži stepen.

S druge strane, očuh poginule Andree, Saša Petrović, koji zastupa porodicu, kaže za „Blic” da je pre nekoliko dana obavešten da će istraga o smrti devojke krenuti iz početka.

– Iznenađen sam ovom najnovijom odlukom. Sada je na Osnovnom sudu da utvrdi da li postoji krivica vozača i da li je Mitrović mogao da izbegne pešaka da je išao propisanom brzinom od 50 kilometara na sat. Ko zna, možda Mitrovića i oslobode krivice ukoliko utvrde da je samo Andrea kriva za nesreću – kaže Petrović.

On ističe da ga je osnovni tužilac obavestio da će „ponovo pokrenuti istragu jer sumnja u tačnost podataka koji su do sada prikupljeni”.

– Čak se razmatra i novi uviđaj na licu mesta jer tužilac smatra da je Mitrović vozio brže od 80 kilometara. A treba da sasluša i još jednog svedoka – kaže Petrović.

Portparol Prvog tužilaštva Irena Bjeloš izjavila je za „Blic” da je slučaj „Mitrović” prosleđen njima i da su tražili dopunu dokaza. Advokat Aleksandra Mitrovića, Milenko Milisavljević nije želeo da komentariše ovaj slučaj.

– Sud i tužilaštvo su rekli svoje. Videćemo šta će dalje biti – kaže Milisavljević.

Leave a Reply