Meteorolozi sve objasnili: El Ninjo će potpuno promijeniti vrijeme na Balkanu, čeka nas zima kakvu ne pamtimo!

Ciklon “El Ninjo”, koji su stvorile vazdušne struje iznad Tihog okeana, donosi na Balkan vrlo toplu zimu, pa ćemo Novu godinu i Božić dočekati bez snijega, otkrivaju meteorolozi!

Ovaj globalni klimatski fenomen izazvaće kataklizme širom svijeta i potpuno će poremetiti klimu u Evropi ove zime. Nama će donijeti blagu zimu i mnogo dana sa temperaturama u plusu. Snijega gotovo da i neće biti, a i kada padne, zbog visokih temperatura brzo će se topiti.

Prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji (SMO), šanse da se “El Ninjo” formira već su prešle 70 odsto. On inače, nije trebalo da se pojavi još nekoliko godina, pa je sada već evidentno da su klimatske promjene i globalno zagrijavanje uzeli svoj danak. Zato stručnjaci upozoravaju da u budućnosti u Srbiji više nećemo imati oštre, hladne zime kao što je bilo do sada.

Meteorolog “Weather2Umbrella” Đorđe Đurić objašnjava da ćemo, ako se “El Ninjo” formira, Novu godinu i Božić dočekati definitivno bez snijega i “debelih minusa”.

– Početkom septembra šansa za formiranje “El Ninja” bila je 70 odsto, ali vjerujem da je sada porasla na 80 odsto! Ukoliko se “El Ninjo” zaista formira, izazvaće pravu kataklizmu u pojedinim dijelovima svijeta. Na sreću, u Srbiji su posljedice dosta bezbolnije. Nama će donijeti samo tople zimske dane, sa većim brojem dana u plusu nego do sada. Nećemo imati duže hladne talase i ekstremno niske temperature. Snijega gotovo da neće ni biti, a i ako padne, brzo će se topiti. Kako “El Ninjo” svoj maksimum dostiže u prvoj nedjelji januara, prvi pravi snijeg će najvjerovatnije pasti poslije Božića – navodi Đurić.

On ističe da je najstrašnije to što niko nije očekivao pojavu “El Ninja” još nekoliko godina. Naučnike najviše plaši to što je ovaj ciklon poranio.

– Ovo je alarmantno jer se pojava “El Ninja” nije očekivala još nekoliko godina! On se javlja na svakih šest do osam godina, a posljednji put se formirao 2015. godine i trajao sve do polovine 2016. i zabilježen je kao najjači do sada. Naučnici pretpostavljaju da se period između dva “El Ninja” dramatično smanjio zbog klimatskih promjena koje su zadesile planetu posljednjih godina. Jedan od uzroka može biti i globalno zagrijavanje, koje će našoj zemlji u narednim godinama donositi sve blaže i blaže zime – kaže Đurić.

Da će januar biti topliji nego što je bio ranije, potvrđuje i prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

– Prognozira se da će januar biti topliji nego inače. I srednja minimalna i maksimalna temperatura biće iznad višegodišnjeg prosjeka, za oko 0.8 do 1.5 stepeni. U Beogradu se očekuje da srednja maksimalna temperatura bude oko 5.7 stepeni – prognoza je RHMZ.

(Alo.rs)

Leave a Reply