OVO JE OPASNO PLEME KOJE JE UBILO AMERIKANCA: Najizolovaniji su na svetu, ne znaju da upale vatru, a evo zašto niko ne sme da im priđe! (VIDEO)

Svi svetski mediji su preneli vest o smrti američkog misionara Džona Čaua, koga su strelama ubili pripadnici izolovanog i zaštićenog plemena u Indiji.

Lokalni ribar odveo je Džona na Severni Sentinel, jedno od Andamanskih ostrva u bengalskom zalivu, i omogućio mu pristup tom lokalnom plemenu, što je inače zabranjeno zakonom.

 

Naime, indijski zakoni strogo zabranjuju bilo kakav kontakt s pripadnicima tog plemena koje je netaknuto civilizacijom, a 2017. godine vlasti su donele zakon kojim se određuje kazna zatvora do tri godine za bilo kakav pokušaj snimanja videa ili fotografisanja plemena.

Čau je znao za ta pravila, ali je uprkos tome, bilo iz misionarskih pobuda ili avanturističkog stila života, odlučio da rizikuje i bolje upoznati narod Sentinela za koje mnogi kažu da su najopasniji domoroci na svetu.

 

Ko su zapravo oni, kako žive i zašto je njihovo pleme tako strogo zaštićeno?

Pripadnike domorodačkog plemena ostali svet naziva Sentinelcima iz jednostavnog razloga – žive na Severnom Sentinelu koji se nalazi u bengalskom zalivu.

Nisu nikada imali kontakt s spoljnim svetom, a govore svojim sentinelskim jezikom koji naučnici još uvek nisu uspeli da dešifruju. Uopšte nisu tehnološki razvijeni, ne znaju da broje dalje od tri, ne bave se poljoprivredom, a koliko je poznato, ne znaju ni da zapale vatru.

Pripadnici tog plemena niskog su rasta, prosečne visine oko 160 cm. Imaju tamnu kožu i jako kovrdžavu kosu. Ukrašavaju se raznim ornamentima i crvenom bojom, a znaju da nose svinjske lobanje.

Bave se lovom i sakupljanjem plodova. Od oružja koriste lukove i strele i harpune, a žive u jednostavnim kolibama.

Prema informacijiama, pleme koristi dva tipa koliba. U većoj, porodičnoj kolibi živi nekoliko porodica, a u privremenim kolibama, koje nemaju zidove i koje često grade na plažama, privremeno živi samo jedna porodica.

 

Mada ne poznaju metalurgiju, ipak cene metalne predmete. Istraživači su primetili kako su prikupljali metal nađen na obali, uključujući i aluminijsku posudu koju im je ostavio jedan istraživač, i od njega izrađivali oruđe i oružje.

 

S obzirom na to da su tela ubijenih ostavljali na plaži, stručnjaci smatraju da Sentinelci nisu kanibali.

 

Smatra se da su pre 60.000 godina njihovi preci napustili Afriku i naselili ova ostrva. Pleme danas broji između 50 i 150 domorodaca.

Vrlo su opasni i negostoljubivi. Svakoga ko je pokušao da im se približi gađali su strelama. Strelama nisu gađali samo ljude nego i helikoptere ili bilo kakve druge njima nepoznate objekte.

Indijske vlasti su od 1967. godine pokušavale da s njima uspostave kontakt.

Ekspedicije je predvodio antropolog T.N. Pandit. Naučnici su domorocima na obali ostavljali darove, poput kokosovih oraha, s nadom da će Sentinelci tako postati miroljubivi i manje se bojati stranaca, ali je projekat ugašen devedesetih godina prošlog veka jer se nekoliko susreta s domorocima završilo tragično – stradalo je nekoliko ljudi. 2006. godine domoroci su ubili dva ribara.

Indijske vlasti zabranile su svaki kontakt sa ovim plemenom. Ne sme im se prići na udaljenosti manjoj od 4,8 kilometara. Taj zakon nije donesen samo zbog domorodaca nego i zbog potencijalnih radoznalih posetilaca. Naime, iskustvo je pokazalo da su oni izuzetno opasni i negostoljubivi i da kontakt s njima može biti opasan po život.

Naravno, zakon štiti i pleme. Zbog svoje izolacije nisu bili izloženi mnogim za nas uobičajenim virusima pa običan grip ili boginje mogu ozbiljno da im naškode, a možda čak i zbriše celo pleme s lica zemlje.

Kurir.rs/CNN
Foto: Youtube/Printscreen

Leave a Reply