Sada i zvanicno Srbiji zabranjen ulaz u EU do kraja 2027. god evo i zasto .

Evropska komisija predložila je danas povećanje budžeta za period od 2021. do 2027. godine na 1,28 biliona evra, koji treba da bude popunjen posle istupanja Britanije iz EU. Međutim, uprkos većem novcu u zajedničkoj kasi još dvadesetosmorke, nisu predviđena sredstva za dalje proširenje Unije.

S tim u vezi, postavlja se otvoreno pitanje evropske perpsektive Srbije, s obzirom na to da je naša zemlja označena kao lider u tom procesu i do danas je 2025. označavana kao moguća godina prijema Beograda u evropski klub.

Evropska komisija je za period od 2021. do 2027. godine predložila novu “arhitekturu” zajedničkog budžeta.

Izlazak Velike Britanije iz EU uz povlačenje doprinosa Londona zajedničkom budžetu, kao i novi izazovi EU trebalo bi da budu pokriveni kroz uštedu postojećim programima, ali i kroz dodatna izdvajanja zemlja članica.

Evropska komisija predložila je veća izdavanja i za odbranu i bezbednost EU, upravljanje spoljnim granicama, unutrašnju bezbednost, digitalizaciju, očuvanje životne sredine kao i pomoć susednim zemljama i ostatku sveta na prvom mestu u cilju rešavanja migracione krize.

Današnjim predlogom predstavljamo pragmatičan plan za to kako da sa manje postignemo više – rekao je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Međutim, u tom predlogu za sada nema prostora da bude i više članica Unije.

– Nisu jasno naznačena sredstva, ali ona mogu biti dodata, odnosno može da se otvori linija. Nije sada zakucano da je nemoguće da dođe do proširenja – kaže Suzana Grubješić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji.

Ipak, napominje da imajući u vidu sadašnje raspoloženje i situaciju unutar Unije, kao i Makronovu izjavu, nije iznenađena što eksplicitno nisu navedena sredstva u nacrtu budžeta EU za period do 2027. godine.

IZVOR: Informer.rs

Leave a Reply