Evo zašto je Kangal najjači pas na svijetu: ne boje se napasti lava i tigra (Video)

Ovaj veliki pas, masivne građe, može se naći samo u Sivas – Kangal regionu istočne Turske. Čistokrvni kangali su čak i u Turskoj rijetkostt i mnogi ih smatraju za ugroženu vrstu.

Čistokrvni kangali imaju jako tijelo i na glavi obavezno crnu masku (drugo ime za ovu pasminu je Karabash, u prijevodu”crna glava”), te tamne uške, a boja krzna je od sivo smeđe do tamno sive. Imaju izraženu boju na grudima, a neki standardi dopuštaju svijetliju boju šapa.

Odrastao mužjak je visok 75 cm do u predjelu ramena, a dostigne težinu i do 60 kg. Ženka je znatno manja, i slabije građe. Okoti 5 – 10 štenadi po jednom okotu. Štenad se okoti sa težinom od oko 900 g, a poslije 7tjedana imaju do 10 kg. Žive od 12 – 15 godina.

Iako je Kangali pas veliki, nije težak kao ostali psi takve građe , što mu dozvoljava da razvije veliku brzinu, koja se kreće i do 50 km/h.

Krzno je veoma dobar izolator, jer je sačinjeno od dva sloja dlaka, tako da i po najvišim i najnižim temperaturama omogućava dobru zaštitu. U video prilogu pogledajte kako dva Kangala čuvaju lavove i tigrove

Izvor: izzemljeisveta.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *