Šta se dešava sa Željkom Komšićem: U samo 24 sata desilo se nešto prilično tužno i jadno…!

Za manje od 24 sata predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić promijenio je mišljenje kada je riječ o ulasku HDZ-a BiH u vlast.

Komšić koji je jučer kategorično odbijao participaciju HDZ-a u vlasti, danas poručuje kako je spreman sjesti s Draganom Čovićem za pregovarački stol.

Predsjednik DF-a Željko Komšić nakon jučerašnjeg sastanka s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegović na konferenciji za medije jasno ja kazao da DF nije sredstvo za ulazak HDZ-a u vlast.

“DF nije, niti će ikada biti ona stranka, bez obzira djelovala u okviru bloka ili u nekim situacijama samostalno, koja će djelovati kao sredstvo ili će biti iskorištena kao sredstvo da bi se HDZ na mala vrata uvukao u rukovodstvo Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i u Vladu FBiH ili eventualno na nivou države”, izjavio je Komšić nakon sastanka s Izetbegovićem.

Za manje od 24 sata predsjednik DF-a uspio je promijeniti i svoje mišljenje te javnosti saopćiti kako je spreman sjesti za pregovarački stol sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. Kako kaže, DF nije spreman samostalno pregovarati s HDZ-om, ali će učestvovati u pregovorima zajedno sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) i Našom strankom (NS).

“Očekujemo da sada kao blok ponovo razgovaramo sa SDA i naravno spremni smo i s HDZ-om razgovarati o istoj temi”, kazao je Komšić.

Prilikom davanja izjave medijima Komšić je ponovio da su SDP, DF i Naša stranka isključivo kao blok spremni razgovarati i s HDZ-om te da je to zajednički stav njega, predsjednika SDP-a Nermina Nikšića i predsjednika Naše stranke Predraga Kojovića.

“Mislim da je razgovor jedina logika da se dođe do rješenja, Možda se nećemo složiti, ali Bože moj, morate razgovarati”, rekao je Komšić.

Istakao je da je predsjednik SDA Bakir Izetbegović jučer rekao da će uputiti poziv SDP-u, DF-u i Našoj stranci kao bloka, a da on poručuje: “Evo mi smo spremni razgovarati i sa HDZ-om”.

Ovim stavom DF se nije vodio prilikom izbora predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Šta više, DF je bez ikakvih razgovora s HDZ-om poručio kako neće pristati na to da HDZ bude član Kolegija Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Još uvijek nije poznato da li je na promjenu Komšićevog stava utjecaj imao predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić koji primarno zagovara formiranje vlasti sa HDZ-om i SNSD-om, ali ne i sa SDA.

Leave a Reply