Stalno imate gasove I oni užasno smrde? Doktor upozorava, evo šta vam se događa sa zdravljem!

Bakterije proizvode gas kada razgrade skrob i šećer što naš organizam ne može lako da svari. Naravno da taj gas mora negdje da izađe, piše “Kurir.rs”.

gasovi

Prosječna osoba prdne oko 18 puta na dan. I to je dobro. To znači da vaš digestivni sistem dobro funkcioniše i da imate dosta dobrih bakterija. Međutim, u zavisnosti od učestalosti i mirisa, gas može da posluži i kao signal za ono što se dešava unutra. Evo šta različite vrste gasova govore o stanju vašeg organizma.

Prdež bez mirisa

Ne brinite. Čak i ako 18 puta na dan prdnete, većina je bez mirisa i niko neće primijetiti. Možda čak ni vi. Većina gasa koji ispuštate je ugljen dioksid.

 

gasovi

Smrdljivi prdež

Smrdljivu vrstu uzrokuje sumporovodonik koji se stvara kada se vari hrana koja sadrži sumpor poput, na primjer, brokolija, karfiola, mliječnih proizvoda i pasulja. Crveno meso takođe može uzrokovati smrad, ali ne tako brzo zahvaljujući hemikaliji tiol.

Jako smrdljivi prdež

To obično znači da imate super zdravu ishranu bogatu vlaknima. Međutim, oni mogu ukazivati i da ste intolerantni na laktozu. Ne morate se osećati bolesno, ali ako oslobodite “smrdljivu bombu” ubrzo nakon konzumiranja mliječnih proizvoda znači da ih vaš organizam teško vari.

trudnoca-gasovi-mucnina-nadutost

 

Tihi prdež

Zvuk pri ispuštanju gasa zapravo nije povezan s vašim zdravljem. To samo ima veze sa položajem vaših mišića u trenutku kada se to dogodilo.

Učestali prdeži

To uopšte nije loše. Ali, ako vam se to dešava baš često, to bi mogao biti znak da ste pojeli mnogo namirnica koje izazivaju gasove ili je u vaš digestivni sistem ušlo puno vazduha. U rijetkim slučajevima može biti riječ o bakterijskom rastu u tankom crijevu što uzrokuje učestale gasove i nadutost. Ali obično to nije razlog za brigu.

prdez-smrad-1-670x447

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *