NESTALA ZLATNA BURMA MAJKE KRALJA NIKOLE: To je samo jedna u nizu dragocenosti koja je ukradena iz Narodnog muzeja na Cetinju, nedostaje im najmanje 10.000 predmeta

Zlatna burma majke kralja Nikole, velike vojvotkinje Stane Mirkove Petrović Njegoš nije pronađena u Zbirci sitnog nakita i raznih medaljona tokom projekta “Revalorizacije kulturnih dobara Crne Gore” 2013. godine u Narodnom muzeju na Cetinju.

To pokazuje elaborat o revalorizaciji zbirke, koji je u Upravi za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore zaveden pod brojem 02306-2016.

 

U izjašnjenju Uprave za zaštitu kulturnih dobara, koje su 2016. godine potpisale aktuelna upravnica Muzeja kralja Nikole Tatjana Jović i bivša upravnica i članica tima za revalorizaciju Anđa Kapičić, takođe se potvrđuje manjak jednog predmeta iz Zbirke nakita i medaljona, ali bez pomena da je reč o burmi Stane Mirkove Petrović Njegoš.

 

Inače, zbirka sitnog nakita i raznih medaljona, koja se čuva u Muzeju kralja Nikole, registrovana je kao kulturno dobro tokom 1962. i 1963. godine i poseduje istorijsku vrednost jer je vezana za članove vladajuće dinastije Petrović Njegoš. Ona takođe dokumentuje modu vremena u kojem su živeli pripadnici dinastije Njegoš, pokazujući luksuz i raskoš u jednoj maloj državi.

 

Podsetimo, krajem godine je prijavljeno da je iz istog muzeja nestao Njegošev sobni sat, ukrašen brilijantima, i zlatni pečat dvorske kancelarije, dva predmeta sa spiska tzv. trezorskih vrednosti.
Dugogodišnji radnik te ustanove Aleksandar Berkuljan ustanovio je da fali najmanje 10.000 predmeta i dokumenata.

 

Kurir.rs/Sputnjik Srbija
Foto: Google street view

Leave a Reply