MISTERIJA KOSTURA ZA KOJI SE GODINAMA NAGAĐALO DA JE VANZEMALJSKOG PORIJEKLA: Konačno otkrivena prava istina

Testiranja nad 15 centimetara dugim mumificiranim ostacima pronađenim u napuštenom rudarskom gradu La Noria u pustinji Atacama u Čileu potvrdili su kako je riječ o djevojčici s nekoliko mutacija na genima, a ne o vanzemaljcu kako se godinama nagađalo.

Uprkos tome što je bila veličine fetusa, prvobitni testovi sugerisali su da kosti pripadaju djetetu starom između šest i osam godina, prenosi “BBC“…

Međutim, sada su, 15 godina od pronalaska, naučnici izdvojili DNK iz kostiju kako bi saznali istinu o mumiji nazvanoj Ata, a testovi indiciraju kako su procijenjena dob kostiju i druge anomalije upravo rezultat genetskih mutacija.

Njena veličina, ali i oblik glave kao i manjak rebara, godinama su budili sumnje o njenom porijeklu. Čak je snimljen i dokumentarni film “Sirius”, koji sugeriše kako bi njeni ostaci mogli biti dokaz da su Zemlju posjetili vanzemaljci.

Međutim, ta nagađanja sada su potpuno demantovana. Naime, već je ranije otkriveno da su ostaci pronađeni omotani u bijeloj tkanini i vezani ljubičastom vrpcom – ljudski. Međutim, najnovija testiranja pokazala su da je Ata bila očigledno mrtvorođena djevojčica ili je umrla odmah nakon rođenja, s razarajućim mutacijama koje su oblikovale njeno neobično tijelo.

Nakon pronalaska, njen kostur prodan je privatnom kolekcionaru u Španiji.

Koristeći se DNK-om dobijenim iz uzorka kostiju, naučnici su sastavili cijeli genom i utvrdili da je djevojčica Južnoamerikanka “s genetskim varijacijama karakterističnima za područje Anda nastanjeno čileanskim Čilote indijancima”.

Dijete ima 10 pari rebara, što prije nikad nije viđeno, dva para manje nego što je uobičajeno za ljude.

Profesor mikrobiologije i imunologije na Stanfordu Gary Nolan kaže da su otkrivene mutacije gena povezane s patuljastim rastom, skoliozom i mišićnokoštanim abnormalnostima.

Neke od njih bile su i prije poznate naučnicima, ali neke nisu.

Odakle toliko genetskih grešaka naučnicima zasad nije jasno, ali nagađaju da bi uzrok moglo biti zagađenje iz obližnjeg rudnika.

 

IZVOR: haber.ba (BBC)

Leave a Reply