MUŠKARCI, nemojte da ih ignorišete: Ovo su prvi simptomi raka!

Neke vrste kancera češće pogađaju muškarce nego žene. A kao što znate i sami, svaku bolest je moguće izlečiti ako se reaguje na vreme. Zato, ako osetite neke od ovih tegoba, trk kod lekara!

Mnogi muškarci pregled u domu zdravlja zakazuju tek onda kada osete da nešto stvarno ozbiljno nije u redu s njihovim organizmom. A čak i tad se prave da su superheoriji, pa se lekaru obrate tek kad ih okolina nagovori.

No, ne bi trebalo da bude tako, jer, čak i najveći mačo-men može da bude žrtva podmuklih bolesti kao što je to rak. I to je nešto što neće proći samo od sebe. Zato, momci, slušajte svoje telo, pa čim primetite da nešto nije u redu, budite disciplinovani i odmah reagujte, da posle ne bude kasno.

 

Ovo su simptomi tipično “muških” kancera:

Rak prostate

Kod karcinoma prostate obično nema jasnih ranih simptoma, ali ga može otkriti digitalni rektalni test a najbezbolniji način provere prostate je nivo PSA (prostatni specifični antigeni), koji se utvrđuje vađenjem krvi iz vene. Ova vrsta raka se javlja kod pet do sedam posto muškaraca starijih od 50 godina, a smrtnost je relativno niska – tri posto.

Nakon 70. godine, oko 80 posto muškaraca ima neki oblik raka prostate, ali uglavnom ne umiru od toga. Simptomi bolesti na koje trebaju obratiti pažnju svi stariji od 50 godina (iako oni mogu ukazivati i na benigne promene) su nemogućnost uriniranja, otežano i često mokrenje, posebno noću, slabiji mlaz mokrenja, stalni osećaj nedovoljno ispražnjene mokraćnog mehura, bolno mokrenje i pečenje, krv u mokraći, krv u spermi, problemi sa erekcijom i ejakulacijom (bolna ejakulacija), učestali bolovi u donjem delu leđa i kukovima.

Otežano mokrenje, spori protok i nepotpuno pražnjenje bešike, takođe, mogu biti posledica povećanja prostate ili sužavanja mokraćnih kanala, piše Net.hr.

Rak pluća

Kod raka pluća oboleli uglavnom ne oseti rane znakove bolesti, ali “kašalj koji ne prolazi ili onaj uz koji izlazi krv, često su dokaz da je rak prisutan”, kaže dr. Ezra Cohen, onkolog iz Medicinskog centra pri Univerzitetu Čikago.

Osim toga, bol u grudima je uvek prisutna i na nju ne utiču pokreti, gubitak težine, temperatura, pojava astme.

– Ponekad ovi simptomi mogu ukazivati na upalu pluća, pa je biopsija jedini sigurni pokazatelj. Ako pacijent puši ili je pasivni pušač, kašalj se ne sme ignorisati – kaže Koen.

Rak debelog creva

Krv u stolici se nikada ne sme ignorisati, čak i ako se javi samo jednom, jer je možda reč o pretkancerogenom polipu koji krvari, a krvarenje je jedini rani znak raka debelog creva koji se može primetiti.

Kod muškaraca mlađih od 50 godina, krvarenje je verovatno posledica hemoroida ili kolitisa, ali stručnjaci ipak preporučuju odlazak kod lekara.

Kolonoskopija je jedina pouzdana metoda dijagnostifikovanja i najbolji je način da lekar ukloni polip koji bi se kasnije razvio u opasnu bolest.

Rak bešike

Krv u urinu je razlog za posetu lekaru, a ako je pacijent mlađi od 60 godina, obično je reč o bubrežnom kamencu.

Međutim, lekari kažu da sve treba proveriti, jer ako se rak bešike uoči na vreme, može se lakše pobediti.

Takođe, lekari ističu da su isuviše aktivna bešika ili bolno uriniranje češće znak infekcije.

Limfom

Bezbolni, otečeni limfni čvorovi na vratu, pazuhu ili preponama ukazuju na bolest.

Limfni čvorovi nateknu tokom infekcije, ali ako ne splasnu nakon nedelju dana, treba posetiti lekara.

Takođe, neobjašnjivi gubitak težine kroz mesec ili dva, bol u području čvorova nakon konzumiranja alkohola i svrab bez osipa mogu biti razlog za zabrinutost.

Stručnjaci ističu da krvni test može lako ukazati na mogući limfom, a biopsija je najsigurniji postupak testiranja.

(Izvor: Net.hr)

Leave a Reply