Astrologija

Ako želite biti zdravi ove dijelove tijela ne pipajte rukama

Danas prljave ruke ne prenose agense opasne po život kao što su tifusna groznica, poliomijelitis, dizenterija, hepatitis A, kao i prošlosti, tako da danas umažemo ruke s manje opreza. Međutim, i dalje su prljavi, zaraženi drugim patogenima koji se prenose kapanjem. Tačno je da naše ruke sadrže vlastitu mikrobiotu koja je jedinstvena za svaku osobu, a to ovisi o stanju kože, njenim bolestima, metaboličkim bolestima organizma, vlažnosti kože i slično.

Lice
Lice je najviše izloženo vanjskim utjecajima i ima najveći potencijal za kontakt s bakterijama, virusima i gljivicama iz okruženja. Na licu se nalazi i otvor za hranu i zrak koji vam neprestano otvara put patogenima – što manje ruku dodirnete lice, to bolje. Pokušajte to učiniti samo kad perete ili nanosite kremu – želite li da imate lijep ten bez akni.

Oči
Oči su izuzetno osjetljive i dodirom na njih možete prenijeti klice ili sitne čestice prljavštine na njih te izazvati iritaciju i čak ogrebati rožnicu. Ako morate da dotaknete oči, prije toga dobro operite ruke. Takođe, pokušajte ne trljati oči jer, osim rizika od ulaska mikročestica, potencirate razvoj sitnih bora oko očiju. Ako vas oči svrbe, pokušajte ih hidratizirati posebnim kapi.

Uši
Unutrašnjost uha osjetljiva je i sklona oštećenju, pa se odupirite nakopu da ukopate prste u uši kako biste na kraju uklonili višak voska. Uho je također važan organ u našem životu i radu. Evolucijskim epitelom ga opskrbljuju trepavice koje, vibrirajući, izlučuju sekreciju iz uha, držeći dukturu prolaznim, tako da umetanje prstiju ili pupoljaka u dublje u kanaliće oštećuje epiteliju i mikrociliju. To dovodi do ometanja zvučnih linija praćenih upalom.