Showbizz

Evo zašto ste umorniji od uobičajnog

Odrasli bi trebali spavati između sedam i devet sati svakog dana, tinejdžerima je potrebno osam do 10 sati, a starijim osobama potrebno je spavanje između sedam i osam sati. Također, važno je poduzeti sve potrebne mjere kako biste osigurali da čvrsto spavate. Izbjegavajte alkohol prije spavanja, isključite televizor, računar i telefon, jer čak i ako su vam zatvorene oči, buka može otežati vašem mozgu da se stvarno odmori.

1. Popijte previše kafe
Vaše tijelo će na unos previše kofeina reagirati dehidracijom, a kad ste dehidrirani, vaše tijelo počinje raditi prekovremeno samo da bi nastavilo, čineći vas umornijima. Dakle, uz svaku šoljicu kafe popijte čašu vode. Uz to, previše kofeina može uzrokovati da se probudite do kasno u noć, a to će rezultirati umorom sljedećeg dana.

2. Pod stresom ste
Danas je vrlo teško pobjeći od stresa, ali ako se ne borite protiv njega, uskoro biste mogli vidjeti brojne efekte na svoje tijelo i jedan od njih je umor uzrokovan nedostatkom sna.

3. Tvoji su prijatelji pod stresom
Ako ste osoba koja se lako poistovjećuje sa tuđim problemima, ljubavni problemi vaših prijatelja, gubitak posla ili bilo koja druga stresna životna situacija takođe bi mogli utjecati na vas i to bi mogao biti razlog vašeg iznenadnog umora.

4. Odjeća vam je previše udobna
Da, dobro ste pročitali. Konkretno, stručnjaci su otkrili da ako vam je odjeća previše mekana i udobna, vaše tijelo počinje razmišljati da je vrijeme za spavanje i postanete umorni. Zato provjerite šta nosite na posao. Možda ćete se konačno moći probuditi promjenom garderobe.

5. Pojedete previše voća
Iako je odlična zamjena za nezdrave grickalice, voće sadrži velike količine prirodnog šećera što može dovesti do naglog povećanja energije, a zatim i do brzog pada.