Svet i dešavanja

Nesanica je veliki problem, posebno ako ovo radite

Veliki broj osoba s poremećajima spavanja, poput nesanice, dolazi na njegovu kliniku na liječenje informacijama koje su prikupili kroz neke od aplikacija. Važno je napomenuti da te aplikacije nisu klinički testirane i da samo prate kvalitetu spavanja kroz kretanje osobe tokom noći – i stoga ne pružaju uvid u ostale faktore koji utječu na kvalitetu sna. Bez obzira na to, mnogi pacijenti odbijaju da ih prestanu koristiti, a neki postaju potpuno ovisni o njima.

Neurolog na upravo zaključenom naučnom festivalu govorio je o tome kako mobilne aplikacije za nadgledanje sna mogu dati pojedinim korisnicima upravo suprotan učinak. Ovaj fenomen poprima posve drugačiju krajnost: neko ko loše spava instalira aplikaciju za nadgledanje sna, a zatim opsesivno provjerava njene podatke i postaje dodatno nervozan zbog vlastite nesanice. Naravno, sve to izaziva početak anksioznosti i dodatnu nesanicu, samo pogoršavajući pacijentovo stanje.

Svatko od nas spava drugačije, kaže nam liječnik i kaže da ako koristite generičko rješenje za nadzor spavanja i kaže vam da niste dovoljno pospani, lako vas može početi zabrinjavati. Preporučuje da se za liječenje nesanice dokaže da su efikasni i da ne smije biti pretjerano savjetan o smanjenju unosa kofeina ili izlaganju plavoj svjetlosti prije spavanja. Reakcije različitih ljudi na kofein i plavu svjetlost uvelike se razlikuju pa ne postoji univerzalni recept za kvalitetan san.