Zabava i zanimljivosti

Ovo je hrana koju zubari nikada ne jedu

Neke namirnice koje svakodnevno uživate imaju pogubne učinke na biserno bijele zube i desni. Vrhunski stomatolozi sastavili su listu namirnica koje treba izbjegavati.

Kokice
Odmah stavite onu zdjelu kokica u kojoj uživate uz svoju omiljenu partiju. Svakodnevno, ljudi s ispucalim zubima dolaze u zubarsku ordinaciju grickati prepečene zrnce kokica, a da ne spominjem školjku koja se zavlači ispod desni i prouzrokuje bol.

Sušeno voće
Koliko god uživali u okusu sušenog ananasa i zdravstvenim dobrobitima vlakana koja unosite jedući suhe šljive, morate znati da je sušeno voće prva katastrofa za vaše zube. Osim što ima visoku koncentraciju šećera, sušeno voće se zadržava na neravnoj površini molara i uzrokuje karijes.

Sjeme
Zaboravite na sjemenke bundeve koje uvijek držite u svojoj ostavi ako želite da zubi budu lijepi i zdravi. Razbijanjem njihovih prednjih zuba riskirate oštećenje cakline na jedinicama.

Topla voda sa limunom
Ako ste negdje čuli da je topla voda od limuna sjajan i zdrav napitak za početak dana, razmislite dvaput prije nego što usvojite ovu naviku jer može oštetiti caklinu na zubima. Redovito izlaganje zuba kiseloj hrani i pićima može doslovno rastopiti caklinu, dok unutarnji sloj zuba, koji je caklinsko žut i vrlo osjetljiv, izlaže štetnim djelovanjima.

Led
Vrijeme je da prestanete uživati ​​u drobljenju leda vlastitim zubima. Led je jednostavno previše težak za zubnu caklinu i uzrokuje mehanička oštećenja zuba (pukotine). Čak može i slomiti komad zuba.