Astrologija

Počnite borbu na vrijeme i zaustavite Alzheimer

Trebao bi se brinuti kada osoba počne zaboraviti nedavne događaje, ne može steći nova znanja, ne sjeća se dogovora, često postavlja ista pitanja, propušta stvari, ima poteškoće u izračunavanju, popunjavanju obrazaca i ima više grešaka u aktivnostima koje je prije besprijekorno obavljao. Dodatni znak Alzheimerove bolesti je gubitak inicijative i interesa, kao i situacije kada je osobi potrebno više vremena da pronađe pravu riječ tokom razgovora, ili da zapamti nečije ime. Oni su ujedno i promjena osobnosti, poteškoće u donošenju odluka i sve je teže suočavanje sa vremenom i prostorom, dodaje.

Veoma je važno rano se obratiti svom liječniku kako biste započeli liječenje koje može značajno usporiti proces, ali na to možemo i sami utjecati. Evo nekoliko savjeta koje morate imati na umu:

Mentalno stimulativne aktivnosti pomažu održavanju mozga u formi i mogu usporiti gubitak pamćenja. Zato se bavite ukrštenjima, zagonetkama, što više čitate. Svakodnevno stvarajte nove mentalne izazove za sebe: na primjer, krenite alternativnim putem, promijenite rutu na koju češće idete, započnite s učenjem novog jezika ili sviranjem novog instrumenta ili se uključite u neku društvenu aktivnost kako biste naučili i iskusiti nešto novo.

Socijalna interakcija pomaže u borbi protiv depresije i stresa, što može doprinijeti gubitku pamćenja. Iskoristite priliku za što češće druženje sa članovima porodice, prijateljima i nepoznatim osobama, posebno ako živite sami. Dobar izbor je usvajanje šteneta, zbog čega ćete izlaziti i češće se sastajati s ljudima ili se uključiti u neke aktivnosti: postati volonter ili se upisati u, na primjer, planinarsko društvo.