Astrologija

Uz pojačani znoj tijelo vam šalje ove poruke

Često se ne znojite bez obzira u to godišnje doba i koliko je vruće vani? Možda je vrijeme da saslušate svoje tijelo i shvatite šta vam želi reći pretjeranim znojenjem.

1. Stresni ste
Po mirisu znoja lako možete uočiti da ste pod stresom. Kad nam je vruće, vanjske žlijezde, koje se nalaze po tijelu, aktiviraju se i stvaraju znoj, koji je uglavnom sastavljen od vode i soli i nema izražen miris. Kada su pod stresom, znoj stvara apokrine žlijezde koje se nalaze samo na određenim dijelovima tijela poput pazuha.

2. Širite pozitivu ili strah
Istraživanja su pokazala da ljudi u vašoj blizini mogu prepoznati šta osjećate zbog mirisa vašeg znoja. U jednom eksperimentu 36 žena moralo je namirisati uzorke znoja 12 muškaraca koji su prethodno gledali filmove koji su bili dizajnirani da usreće ili preplaše. Kad su žene mirisale znoj preplašenih muškaraca, njihov je miris izazvao sličnu reakciju straha i gađenja.

3. Rizik od toplotnog udara
Hodate vrućeg ljetnog dana i u jednom trenutku osjetite znoj i vrtoglavicu. Ono što ste iskusili naziva se anhidroza, stanje u kojem se ne može normalno znojiti i tokom kojeg se vaše tijelo ne može „ohladiti” znojenjem. Ako trenutno ne hidratizirate tijelo vodom, prijeti vam toplotni udar. Nađite utočište u hladu ili blagom klimatiziranom prostoru i pijte vodu.

4. Šećer u krvi vam je opao
Pojačano znojenje jedan je od simptoma naglog pada šećera u krvi. Ovaj problem lako možete riješiti konzumiranjem čokolade ili bilo kojeg bombona koji biste mogli imati pri ruci.