Astrologija

Ako ovo činite demencija vam je neizbežna

Drastično debljanje ili mršavljenje u kasnijoj dobi mogu povećati rizik od demencije za 25 posto, pokazalo je jedno istraživanje. Muškarci u dobi između 60 i 79 godina, čiji se indeks tjelesne težine povećao za 10 posto i više tijekom dvije godine, razvili su rizik od demencije za 25 posto. Za one koji su smršavili, rizik od razvoja demencije povećan je za 26 posto.

Za žene je značajna promjena njihove tjelesne težine rezultirala s 15 do 17 posto većom vjerovatnoćom da obole od demencije, navodi se u istraživanju provedenom na 67.000 ljudi. Stručnjaci vjeruju da drastične promjene tjelesne težine mogu oštetiti krvne žile i utjecati na hormone što je opet povezano sa rizikom od demencije.

Debljanje i gubitak kilograma mogu biti značajni faktori rizika povezani sa demencijom. Naši rezultati pokazuju da su kontrola tjelesne težine i održavanje zdravog načina života korisni u prevenciji, čak i kasnije u životu.

„Biti zdrav u bilo kojem trenutku života može imati značajne zdravstvene koristi, uključujući pomoć u kontroli faktora rizika od demencije, poput dijabetesa i visokog krvnog pritiska.

Demencija je neuropsihijatrijski problem koji se najčešće ispoljava u problemima pamćenja u početku. Alzheimerova bolest je zapravo najčešći uzrok demencije na svijetu, pa i kod nas. Naravno, povremeni gubitak pamćenja kod starijih osoba treba razlikovati od određenih vrsta demencije.