Zabava i zanimljivosti

Idite kod doktora ako ove simptome vidite u očima

Šta nam oči mogu reći o našem zdravstvenom stanju? Mnogo toga tvrde liječnici koji objašnjavaju da su doista “ogledalo zdravlja” kao i jedan od prvih dijelova tijela na kojem se vide početni simptomi nekih bolesti. Dok neki takvi uvjeti samo upozoravaju simptome tijelu da im nešto nedostaje ili pretjeranu iscrpljenost tijela, drugi mogu biti zastrašujući znakovi ozbiljnijih bolesti. Evo što simptomi oka mogu ukazivati:

Nepravilne zjenice
Zjenice su inače simetrične, jednake veličine i na isti način reagiraju u dodiru sa suncem. Ako je jedan učenik veći ili manji od drugog, to može ukazivati ​​na medicinski problem. Stručnjaci kažu da ljudi s različitim zjenicama imaju veći rizik od moždanog udara, tumora mozga ili aneurizme.

Suve oči osetljive na svetlost
Ako su vam oči uvijek suve i osjetljive na svjetlost, to može biti znak hroničnog poremećaja imunološkog sistema. sindromom, koji narušava funkciju žlijezda u očima i ustima. Ovaj sindrom najčešće pogađa žene u 40-im godinama sa autoimunim bolestima kao što su reumatoidni artritis i lupus. Uz to, suhe oči su česte kod žena u 50-ima.

Zamagljene oči
Zamaglili vid i zamagljena mrežnica uzrokuju zamagljivanje leće unutar oka, a problem se može riješiti jednostavnom operacijom. Ova bolest je karakteristična za starije osobe, dok je kod mladih najčešće nuspojava dijabetesa, tumora i lijekova.

Svrabež
Oči i područje oko očiju su izuzetno osjetljivi posebno na infekcije i alergije. Svrab očiju najčešće je posledica alergija na prašinu, dlake kućnih ljubimaca, ali i čestica vazduha. Ako su vam otekle oči, to može biti znak hroničnog nedostatka sna. Tokom sna, prirodna tekućina iz tijela struji tijelom, ali nedostatak sna uzrokuje da ostane u području očiju, zbog čega oči nabreknu i crvene.

Sivi prsten
Ako se oko irisa pojavi sivi prsten, to može značiti arcus senilis, odnosno povišen holesterol i trigliceridi, masne kiseline u krvi, a to je povezano s većim rizikom od srčanih i moždanih udara.