Zdravlje i lepota

Kokice su zdrave samo ako se spremaju na ovaj način

Kukuruz je cijelo zrno koje sadrži puno hranjivih sastojaka poput vitamina, minerala, vlakana i antioksidanata koji pomažu tijelu da se bori s različitim tegobama. Osim toga, zasićene su za razliku od rafiniranih žitarica, koje u procesu prerade gube vlakna i hranjive sastojke. Naučnici čak kažu kako jedenje cjelovitih žitarica ima veze sa dužim životom, manje upale i manjim rizikom od srčanih bolesti, tumora, dijabetesa i gojaznosti.

Ulje
Kada kupujete kokice obratite pažnju na vrstu ulja na listi sastojaka. Najbolja i najzdravija ulja su ekstra djevičansko maslinovo i avokadovo ulje. Zdrava ulja su dobra za srce i imaju protuupalna svojstva i mononezasićene masti. Ulja koja sadrže više omega-6 masnih kiselina spadaju u ulja koja mogu potaknuti upalu, uključujući suncokretovo, sojino i kukuruzno ulje. Kokice možete ispeći u mikrovalnoj bez ulja, a zatim im dodati maslinovo ili avokadovo, zdravo ulje.

Začini
Razmislite i o tome čemu se dodaju kokice. U kokice se iz vrećice mogu dodati „jednostavni“ začini poput soli i crnog bibera, ili neki konvencionalni, štetniji i anorganski mliječni sastojci, poput maslaca ili sira. Slatka kokica često sadrži štetne šećere ili zaslađivače, zato obavezno prije punjenja provjerite šta se nalazi u kesi.

Zaključak
Sveukupno, kokice mogu biti zdrava grickalica, ali njihova hranjiva kvaliteta varira. Objasnila je i da su najzdraviji oni od uzgoja bez lošeg organskog kukuruza, začinjenog ili pečenog u maslinovom ili avokadovom ulju i s malo himalajske soli.