Zabava i zanimljivosti

Kontrolirajte ove stvari i bićete sretni

Kada je riječ o sreći, postoji mnoštvo savjeta i prijedloga kako doći do tog krajnjeg odredišta. Neke su vrijedne slušanja, dok neke nisu. Međutim, postoje i ona koja su proizašla iz konkretnih znanstvenih istraživanja, a dokazana su nizom pojedinačnih primjera. Donosimo vam četiri znanstvena savjeta za stvaranje bogatstva u životu, a pritom imate samo na raspolaganju ono što imate.

1. Budite zahvalni
Put do sreće prvi je korak, a to je zahvalnost. Čak i ako vam se čini da nemate za šta biti zahvalni – kad bolje razmislite, pronaći ćete male ili velike sitnice koje život čine ljepšim i boljim. Razlog zbog kojeg biste trebali svakodnevno vježbati zahvalnost leži u činjenici, odnosno naučnim dokazima da zahvalnost potiče lučenje dopamina i serotonina, koji utječu na stanje sreće.

2. Navedite svoje osjećaje
Osjećate se loše? Dajte tom osjećaju ime. Anksioznost? Tuga? Bes? Možda zvuči smiješno, ali jedno je istraživanje pokazalo da imenovanje ili prepoznavanje osjećaja izravno mijenja njihove negativne efekte.

3. Donesite odluku
Da li vam se ikad dogodilo da ste nakon odluke (bez obzira na posljedice) osjećali stvarno olakšanje? Naučnici su dokazali da donošenje informiranih odluka smanjuje stres i brige.

4. Dodirnite druge ljude
Bebe preživljavaju zahvaljujući dodiru, tako da vas ne treba iznenaditi potreba za bliskošću i prihvaćanjem drugih, jer ove sitnice u velikoj mjeri utječu na nivo sreće pojedinca.