Svet i dešavanja

Pokazatelji da vam bubrezi nisu u najboljem stanju

Postoje određena stanja i bolesti koje mogu uzrokovati dotok krvi u bubrege, uključujući srčani udar ili druge srčane bolesti, zatajenje ili druge probleme sa jetrom, dehidraciju, alergijske reakcije, sepsu i druge ozbiljne infekcije. Neki lijekovi za smanjenje upale i hipertenzije mogu ograničiti protok krvi.

Blokada mokraće
Postoje određene vrste raka poput raka debelog crijeva, mokraćnog mjehura i raka prostate koji mogu spriječiti mokrenje. Bubrežni kamenci i krvni ugrušci u mokraćnim putevima takođe mogu izazvati urinarne probleme.

Ostali uzroci i simptomi
Ostali uzroci uključuju zlouporabu droga i alkohola, kao i preopterećenje tijela teškim metalima koji uzrokuju toksičnost. U nekim slučajevima ne postoje jasni simptomi zatajenja bubrega, a to su neki od znakova koje bi trebalo uzeti kao upozorenje: smanjena proizvodnja urina, oticanje gležnja, stopala i nogu zbog zadržavanja tečnosti, naglo i otežano disanje, zbunjenost, ekstremni umor ili pospanost stalna mučnina, napadaji, bol ili pritisak u grudima.

Posljedice
Neki pacijenti s zatajenjem bubrega mogu pasti u komu, što čini ključnim za dijagnosticiranje bolesti prije nego što se pogorša. Neki testovi za zatajenje bubrega uključuju analizu urina, mjerenje volumena urina, uzorke krvi i snimke. Liječenje će varirati ovisno o uzroku disfunkcije bubrega. Uobičajeni tretmani su dijaliza i transplantacija bubrega, ako su problemi većeg karaktera.