Zabava i zanimljivosti

Znate li da je emocija ljutnje na vaše zdravlje mnogo štetnija od emocije tuge?

Ljutnja i bijes čine više štete fizičkom zdravlju starijih osoba nego osjećaju tuge, a naučnici kažu kako mogu pogoršati upalne procese povezane s kroničnim bolestima poput srčanih bolesti, artritisa i raka. Rezultati su dobijeni iz istraživanja 226 stanovnika starih 59 do 93 godine. Vodeća autorica studije objašnjava da u većini slučajeva bijes nastaje zbog činjenice da većina starije populacije više nije u mogućnosti obavljati sve aktivnosti kao u mlađoj dobi, a neki od njih teško su preživjeli gubitak supružnika, a njihova fizička pokretljivost više nije ista.

Kaže da su istraživanja pokazala da, za razliku od tuge, bijesa i bijesa kod starijih osoba mogu rezultirati razvojem hroničnih bolesti. Ona i njene kolege proveli su studiju kako bi utvrdili da li bijes i tuga doprinose razvoju upale, prirodnog imunološkog odgovora tijela na infekcije ili oštećenja tkiva.

Upalni procesi, općenito govoreći, pomažu tijelu da se zaštiti od bolesti i doprinose oporavku od bolesti ili zacjeljivanju oštećenog tkiva, ali dugotrajna upala, naprotiv, rezultira kroničnom bolešću u trećoj dobi. Sudionici studije grupirani su u mlađe seniore (59 do 79 godina) i starije seniore, odnosno one od 80 godina pa naviše.

U roku od tjedan dana, učesnici ankete ispunili su kratke upitnike o tome koliko su ljuti ili tužni. Autori studije utvrdili su iz uzoraka krvi ispitanika da li se u njihovom tijelu razvila upala i morali su odgovoriti na pitanje da li pate od nekih hroničnih bolesti povezanih sa njihovim godinama.