Čip koji prepoznaje koronavirus i druge respiratorne viruse

Samo 90 minuta dovoljno je za dijagnostikovanje sumnjivih novih slučajeva virusa korona. Zahvaljujući novom čipu, prepoznavanje brojnih respiratornih virusa znatno je brže. Zato je sada proizvodnja ovog čipa nukleinske kiseline u punom zamahu na jugozapadu Kine.

Čip će preuzeti veliki deo tereta medicinskih radnika. Naime, u nedostatku vakcine, rano otkrivanje i izolacija obolelih još su važnije u naporima svih zemalja da obuzdaju novu epidemiju.Pripremila Nada Rumenić Petrić

„Verujemo da je detekcija nukleinske kiseline tačnija od detekcije antitela. Pored toga, prednost čipa leži u činjenici da istovremeno može da otkrije šest virusa“, rekao je dr Čen Lei, šef Odeljenja za upravljanje kliničkim istraživanjima na zapadnoj Kini, sa Univerziteta Sečuan.

Pokazalo se da je, ukoliko je pacijent pozitivan, dovoljan jednokratni test. Takođe, čip je koristan za otkrivanje drugih oblika gripa.

Oko 12.000 čipova i odgovarajućih aparata već je donirano provinciji Hubei, epicentru nove epidemije. Proizvođač može da napravi 24.000 čipova dnevno.